Italiaanse architect ontwerpt minimaal huis ‘Diogene’

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
28 januari 2021

Zelfvoorzienend huis van 6 vierkante meter als toevluchtsoord

Op de Vitra Campus in Wei lam Rein is tegenwoordig een nieuwe architecturale parel te bewonderen. ‘Diogene’, een klein huisje van nog geen 6 vierkante meter groot, werd ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Het is een zelfvoorzienend huis bedoeld om tot rust te komen.

Architect Renzo Piano

Renzo Piano studeerde in 1964 als architect af in Milaan. Al sinds zijn studentenjaren is de architect gefascineerd door het thema minimale behuizing. Eind jaren zestig ontwierp hij kleine leefruimten met zijn studenten van de Architectural Association in Londen.

Aan de ‘Diogene’ werkte Piano ongeveer 10 jaar. Hij ontwierp verschillende prototypes van dit minimaal huis, waarvan de laatste versie de naam Diogene kreeg en gepubliceerd werd in Abitare. De huidige Diogene die op de Vitra Campus pronkt, is een nieuwe versie van het huis dat ter gelegenheid van de Art Basel 2013 gerealiseerd werd. Het gaat echter nog steeds om een prototype, hoewel het ontwerp serieproductie mogelijk maakt. Of Diogene ooit in productie genomen wordt, zal later beslist worden.

Zelfvoorzienend huis met minimumoppervlakte

Het minimale huis van Renzo Piano is niet alleen heel klein, het is tevens zelfvoorzienend. Hoewel het huis relatief eenvoudig oogt, is het een technisch complexe constructie. Zo verzamelt en zuivert dit zelfvoorzienend huis water en produceert het eigen stroom via fotovoltaïsche cellen. Bovendien is de Diogene voorzien van een biologisch toilet, natuurlijke ventilatie en drievoudig isolatieglas.

Het huis werd in hout opgebouwd en ook het interieur bestaat uit hout. Aan de ene zijde van de Diogene staat een slaapbank en een klaptafel onder het raam. Achter een scheidingswand bevinden zich een kleine keuken, een douche en een toilet.

Aan de buitenzijde is het hout bekleed met aluminium, zodat het hout beschermd is tegen gure weersomstandigheden. Het zadeldak met afgeronde hoeken en doorlopende gevelbekleding zorgt voor een eigentijdse uitstraling.

Tot rust komen

Dit zelfvoorzienend huis werd gebouwd om een kleine wooneenheid te voorzien waarin men zich vrijwillig kan terugtrekken. Enkel het hoogst noodzakelijke is aanwezig, vandaar de naam ‘Diogene’, die verwijst naar de Griekse filosoof Diogenes die in een ton woonde omdat hij te veel bezittingen overbodig vond.

Het minimale huis van Piano biedt dus enerzijds de mogelijkheid tot spirituele rust en een terugkeer naar de essentie, terwijl het anderzijds aansluit bij het thema van duurzaam bouwen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u