Je adres wijzigen na een verhuis

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Een adreswijziging doorgeven

Iedereen die verhuist is verplicht om zijn adreswijziging door te geven aan het gemeentebestuur, zelfs al verhuis je binnen dezelfde gemeente. De overheid dient immers altijd op de hoogte gebracht te worden wanneer je van hoofdverblijfplaats verandert. Hoe zo’n adreswijziging in zijn werk gaat en welke formaliteiten je moet vervullen, lees je hier. 

brievenbus

Nieuw adres melden aan de gemeente

De eerste stap in de adreswijziging is het melden van je nieuwe adres bij de dienst Bevolking van je nieuwe gemeente. Als je zelf niet naar het gemeentehuis kan, volstaat een schriftelijke verklaring. Als je met heel het gezin verhuist, volstaat het dat één meerderjarige van het gezin aangifte doet van de adresverandering. Hou er wel rekening mee dat je verplicht bent om je adreswijziging binnen de 8 werkdagen na de effectieve verhuizing te melden; zo niet riskeer je een boete.

Controle door de gemeente

Nadat je je adreswijziging hebt doorgegeven aan de gemeente, zal de gemeente een wijkagent of bevoegde ambtenaar sturen die zal langskomen om te controleren of het opgegeven adres werkelijk je hoofdverblijfplaats is. Als dit het geval is, wordt je adres gewijzigd in het bevolkingsregister van de gemeente en in het Rijksregister. Je adreswijziging is dan officieel.

Identiteitskaart aanpassen

Als de wijkagent of ambtenaar langs geweest is, dien je je zo snel mogelijk aan te melden bij de dienst Bevolking om je identiteitskaart te laten aanpassen. Ook de identiteitskaarten van gezinsleden moeten aangepast worden. Bij elektronische identiteitskaarten wordt de adreswijziging elektronisch uitgevoerd via de chip van de kaart.

Wie op de hoogte brengen van je adreswijziging?

Naast familie en vrienden, is het noodzakelijk dat je ook heel wat instanties op de hoogte brengt van je adreswijziging. De belangrijkste instellingen worden automatisch verwittigd vanaf het moment dat je adreswijziging officieel is, maar sommige instanties zal je zelf moeten verwittigen van je adresverandering:

  • VDAB en ACTIRIS (als je werkzoekende bent)
  • Je werkgever
  • Nutsbedrijven (elektriciteits-, gas- en waterleverancier)
  • Kabelmaatschappij, telefoonmaatschappij en/of internetprovider
  • Bank en verzekeringsmaatschappij(en)
  • Distributiemaatschappij(en) van dagbladen en tijdschriften waarop je geabonneerd bent
  • Verenigingen waar je lid van bent
  • Firma’s en/of winkels waar je een klantenkaart van hebt
Dit artikel delen

Suggesties voor u