Je eigen atelier inrichten

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
9 februari 2021

6 superhandige tips

Tekenen, schilderen, keramiek maken, kledij ontwerpen, … Heel wat mensen houden zich in hun vrije tijd met kunst bezig. Soms gaat het louter om een hobby, maar bij sommigen groeit het uit tot een activiteit op semiprofessioneel niveau. Uiteraard heb je dan een ruimte nodig waar je je creatief helemaal kunt uitleven. Als kunstenaar kun je een atelier huren, maar als je in je woning over de nodige ruimte beschikt, is het handiger om daar je werkruimte in te richten. Zo heb je je spullen altijd bij de hand op momenten dat de inspiratie zich aandient. We geven je enkele praktisch tips om bij je thuis een atelier in te richten.

Atelier de peinture dans sa propre maison

1. Kies de juiste de kamer

Aan de keukentafel zitten schilderen, terwijl je man of vrouw wat verderop de aardappelen schilt? Ideaal is het niet. Als het enigszins mogelijk is, voorzie je het best een aparte kamer om je aan je creatieve exploten te wijden.

Toch komt niet om het even welke vrije ruimte in je huis in aanmerking om als atelier te fungeren. Idealiter gaat het om een kamer waar niet al te veel huisgenoten moeten passeren, zodat je ongestoord kunt werken.

2. Noorderlicht is perfect

Cruciaal voor elk kunstenaarsatelier is de lichtinval. Het lijkt misschien interessant om je kelder als atelier in te richten, maar als je daar geen ramen hebt, berg je dat plan maar beter op. Een kamer met hoge ramen aan de noordkant van je woning is ideaal. Om te tekenen of te schilderen is noorderlicht namelijk het best geschikt. De reden? Bij direct invallend zonlicht is het veel moeilijker om kleuren goed te beoordelen.

3. Vergeet de verwarming niet

Kies zeker een kamer die je goed kunt verwarmen en waar je de temperatuur constant kunt houden. Het is natuurlijk lastig om creatief te zijn terwijl je zit te klappertanden, maar schilders en tekenaars hebben nog een extra reden om op de verwarming te zetten. Hun werken worden het mooist als de verf en/of de inkt gelijkmatig kan drogen.

4. Kies een makkelijk reinigbare vloer

Als je je creatief uitleeft, kan het gebeuren dat er eens wat verf of inkt op de vloer spat. Met een makkelijk te reinigen vloerbedekking vormt dat geen probleem: je wast de vlek zo uit. Een vloer in polybeton is wat dat betreft prima. Parket of vasttapijt is in elk geval een ‘no-go’.

5. Zorg voor voldoende opslagruimte

Een atelier is best niet al te klein. Niet alleen moet je vrijelijk kunnen werken, het is ook handig als je in het atelier een deel van je output kunt stockeren. Sommige kunstenaars zijn bovendien graag aan verschillende werken tegelijk bezig. In dat geval is het ideaal als je meerdere schildersezels kunt opstellen.

6. Deel de ruimte efficiënt in

Tot slot moet uiteraard je werkmateriaal zoals borstels, tubes verf of vellen papier zijn plaats vinden. Je beschikbare ruimte efficiënt indelen is daarom een must. Tip: kies voor elementen die je kunt inklappen of verplaatsen. Ook door in de hoogte te werken kun je veel plaats besparen. Aan je muren is veel plaats voor werkmateriaal én voor inspirerende voorbeelden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u