Je gaat verhuizen? Hier is onze checklist!

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Heb je zopas een huurcontract getekend of een huis gekocht? Proficiat! Om zo snel mogelijk van je nieuwe woonst te genieten, is een vlekkeloze verhuis natuurlijk mooi meegenomen. Ben je een ‘lijstjespersoon’ of neem je de dingen eerder zoals ze komen? In elk geval kun je vast wel wat tips gebruiken. Hieronder sommen we op waar je zeker rekening mee moet houden als je gaat verhuizen.

een verhuizing

Schakel alvast een hulplijn in

Verhuizen is veel werk en alles uit handen geven kost al snel een aardige duit. Trommel daarom vrienden en familie op – maak eventueel een Doodle – en doe dat ruim voor de verhuisdatum. Vergeet de helpers achteraf niet te belonen en voorzie de dag zelf ook voldoende drankjes en eten.

Beginnen bij het begin

Probeer minstens drie dagen verlof te krijgen voor je verhuis en informeer je over de mogelijkheden. Sommige CAO’s geven namelijk recht op verlofdagen speciaal voor werknemers die verhuizen. Moet het echt zo snel mogelijk gaan en wil je daar gerust wat extra voor betalen? Boek dan alvast een verhuisfirma – en vergeet niet na te gaan of je een verhuislift zult nodig hebben. Voorzie tot slot een babysitter als je kinderen nog te jong zijn om flink mee te helpen, en accommodatie voor je huisdieren om hen de stress en drukte van het verhuizen te besparen.

Huurcontract opzeggen

Huur je momenteel? Het is je recht om de huurovereenkomst op te zeggen wanneer jij daar behoefte aan hebt, maar weet wel dat je sowieso een opzegtermijn van één tot drie maanden in acht zult moeten nemen. Een huurovereenkomst opzeggen doe je in elk geval het best via een aangetekende brief.

Verwacht je dat de eigenaar het pand meteen aan geïnteresseerde huurders zal willen laten zien? Als huurder mag je hem de toegang tot de woning niet ontzeggen, maar andersom mag je huisbaas de woning niet onaangekondigd betreden. Hij moet met andere woorden wachten tot je de deur voor hem opendoet. Voorkom nodeloze discussies en spreek enkele vaste bezoekdagen af.

Herstellingswerken uitvoeren

Valt er nog wel wat op te knappen aan de woning die je nu te koop gaat zetten? Kleine verfraaiingswerken komen de uiteindelijke verkoopprijs vaak ten goede. Met grote, dure herstellingswerken is het echter minder vanzelfsprekend dat je je investering ooit nog terugziet. Aarzel niet om je immo-makelaar te contacteren voor advies.

Je nieuwe woning betrekken

Heb je in je toekomstige woning spullen zien staan die je graag wil hebben – of absoluut niet? Spreek duidelijk af met de vorige bewoners welke zaken je overneemt. Als de woning eenmaal leeg is, maak je van elke ruimte een plattegrond op schaal, zodat je al van tevoren weet of en hoe je al je meubels een plaatsje kunt geven. Extra tip: speel op veilig en laat de sloten vervangen zodra het huis officieel van jou is. 

Administratieve zaken in orde brengen

Uiteraard moet je heel wat instanties op de hoogte brengen van je nieuwe adres. Denk bijvoorbeeld aan je werkgever, je verzekeraar, de school, de bank, … Voor de zekerheid kun je het postkantoor vragen om je post na de verhuis nog een tijdje door te sturen naar je nieuwe adres, of de nieuwe bewoners je contactgegevens bezorgen.

Ook je energieleverancier en telecomprovider moeten weet hebben van je nieuwe adres. Dit is overigens het ideale moment om het marktaanbod nog eens te vergelijken en al dan niet over te stappen.

Inpakken als een pro

Vraag vrienden, familie en eventueel lokale winkels om verhuisdozen voor je bij te houden – vergeet ook het nodige vulmateriaal niet. Als je eenmaal voldoende inpakmateriaal voorhanden hebt, kun je eindelijk aan het echte werk beginnen!

Werk kamer per kamer en label elke doos voor ze de ruimte verlaat. Kom je spulletjes tegen die je eigenlijk niet meer nodig hebt? Gooi ze weg of schenk ze, als ze nog bruikbaar zijn, aan een goed doel. Grof huisvuil laat je ophalen of breng je naar het containerpark. Bepaal ten slotte overnameprijzen voor de meubels die je mee wil nemen – of laat ze gratis ophalen door de kringloopwinkel.

Extra tips

  • Hou een lijst bij van het aantal dozen per kamer, zodat je achteraf snel kunt checken of er ergens dozen zijn achtergebleven.
  • Nummer elke doos en schrijf ergens op in welke doos (of dozen) eventuele belangrijke spullen zitten.
  • Pak en laad alles logisch in: de zware zaken komen onderaan in de doos en de verhuiswagen. De dingen die je het eerst nodig hebt, pak je als laatste in.

D-day!

Doe nog een laatste inspectieronde door je woning zodra de laatste doos het huis uit is. Zeker niets vergeten? Heb je de diepvriezer ontdooid en de verwarming en elektriciteit uitgeschakeld? Noteer ook de meterstanden en maak overzichtelijke foto’s, om eventuele discussies over de staat van de woning achteraf te vermijden. Tot slot overhandig je de sleutels aan je huisbaas of de nieuwe eigenaar.  

Na de verhuis

Eenmaal verhuisd, moet je de meterstanden van je oude en nieuwe woning doorgeven aan je energieleveranciers. Je moet je bovendien binnen acht werkdagen inschrijven bij de dienst bevolking van je nieuwe woonplaats. Ook als je in dezelfde gemeente blijft wonen, moet je de dienst bevolking op de hoogte brengen van je adreswijziging. Vervolgens zal de wijkagent bij je langskomen om vast te stellen of je werkelijk op je nieuwe adres woont. Pas daarna is je nieuwe adres officieel gewijzigd in het bevolkingsregister en moet je je opnieuw aanmelden bij de dienst bevolking om je identiteitskaart te laten aanpassen. 

En dan is het alleen nog maar een kwestie van je nieuwe buurt en buren te leren kennen! Daar bestaat trouwens een handige app voor.

Dit artikel delen

Suggesties voor u