Je huis laten schatten: aanrader of niet?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Ben je van plan om je woning te verkopen of wil je gewoon weten wat ze waard is? Dan is je huis laten schatten een goed idee. Een professionele expert licht je woning volledig door en doet een schatting op basis van verschillende criteria. Hou er wel rekening mee dat de schatting een indicatie biedt van de waarde en geen exacte wetenschap is.

Laat uw huis taxeren

Een schatting op basis van verschillende criteria

Een professionele schatter velt een objectief oordeel over de waarde van je woning. Dat doet hij natuurlijk niet zomaar. De belangrijkste criteria zijn:

  • bouwjaar;
  • vastgoedprijzen in de buurt;
  • bewoonbare oppervlakte;
  • totale oppervlakte;
  • type woning;
  • afwerkingsgraad;
  • energiezuinigheid.

Hoe beter je woning is afgewerkt, hoe hoger de waarde. Verder speelt ook de energiezuinigheid een belangrijke rol. Heb je onlangs geĂŻnvesteerd in een condensatieketel of isolerende ramen? Dan is je woning een pak meer waard.

De waarde van je woning geeft een indicatie

Is de schatter over de vloer geweest en heb je een gedetailleerd rapport ontvangen? Dan heb je een goeie indicatie van de waarde van je woning, maar meer ook niet. Pin je er niet op vast wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om een nieuwe woning te kopen. Als je de opbrengst opneemt in het budget voor je nieuwe woning, doe je er goed aan om een reserve in te bouwen. Het zou kunnen dat je het geschatte bedrag ervoor krijgt, maar evengoed bestaat de kans dat je er vijf of zelfs tien procent minder aan overhoudt.  

Professionele schatters maken doorgaans ook een onderscheid tussen een verkoop op korte en lange termijn. De opbrengst van een snelle verkoop ligt heel wat lager.

Neem je eigen huis onder loep

Je kunt ook zelf een mini-onderzoek uitvoeren en zo een idee krijgen van de waarde van je huis. Wat zijn de troeven van je woning? Heb je onlangs gerenoveerd? Hoeveel heb je destijds voor de woning betaald? Wat zijn de prijzen van soortgelijke woningen in de buurt? Het zijn vragen aan de hand waarvan je een idee krijgt over de waarde van je huis.    

Laat je dus niet alleen leiden door het oordeel van een schatter, maar gebruik ook je gezond verstand!

Dit artikel delen

Suggesties voor u