Je huis zelf verkopen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

Een goed idee of niet?

Als je je woning te koop wil zetten, heb je twee mogelijkheden: je doet een beroep op een makelaar of je gaat zelf je huis verkopen. Die laatste optie lijkt op het eerste gezicht aanlokkelijk, maar is dat ook effectief zo? We zetten voor jou een aantal zaken op een rijtje.

Je huis zelf verkopen

De voordelen van verkopen met een makelaar

Als je weinig tijd en moeite in de verkoop van je woning wil steken, is kiezen voor een makelaar sowieso de beste optie. Een makelaar neemt je namelijk heel wat werk uit handen. Bovendien heeft hij de expertise om tal van zaken vlot en correct in te schatten. Zo zal een makelaar sneller een correcte verkoopprijs kunnen bepalen. Bovendien zet hij je woning in de kijker op tal van (online en offline) kanalen, organiseert hij de bezichtigingen en onderhandelt hij met kandidaat-kopers.

Uiteraard komt dat dienstenpakket met een prijs. Het kan gaan om een percentage (meestal 3 procent) of een vooraf afgesproken bedrag. Zeker bij duurder vastgoed is het aangewezen om voor een vaste vergoeding te kiezen.

Zelf je huis verkopen: wat komt erbij kijken?

Heb je geen zin om makelaarskosten te betalen? Dan is je huis zelf verkopen ook een optie. Als je het goed aanpakt, kan dit vlot verlopen.

Om zelf je huis te verkopen moet je:

  • een realistische verkoopprijs bepalen
  • aantrekkelijke foto’s van je huis nemen
  • een duidelijke en wervende verkooptekst schrijven
  • de verkoop van je huis adverteren. Je kunt hiervoor de bekende immosites gebruiken, maar ook je eigen socialmediakanalen (Facebook, Instagram, …) kunnen een snel resultaat opleveren. Vergeet niet om bordjes aan je huis te hangen en om al je vrienden en kennissen te vertellen dat je woning te koop staat.
  • de bezichtigingen van je huis organiseren. Onderschat dit niet: zodra je je advertentie de wereld ingestuurd hebt, mag je je verwachten aan een resem telefoontjes, mails, sms’en en WhatsApp-berichten. Besef ook dat je rondleidingen in je woning moet geven en dat je vaak hetzelfde zult moeten vertellen.
  • onderhandelen over de verkoopprijs en de verkoopovereenkomst opstellen

Het is ook mogelijk om een deel van deze taken uit te besteden. Zo is het niet ongebruikelijk om enkel voor de prijsonderhandelingen een makelaar in te schakelen. Omdat die daar beter in getraind is, kun je zo vaak een hogere verkoopprijs uit de brand slepen.

Wat met de kosten?

Als je besluit om je huis zelf te verkopen, bespaar je op makelaarskosten. Je kunt je huis dan in principe voor een lagere prijs te koop zetten, waardoor je het sneller zal kwijtraken.

Hou er evenwel rekening mee dat je, ook als je je huis zelf verkoopt, onvermijdelijk bepaalde kosten zult maken. Zo moet je voor advertenties op immosites meestal betalen. Bovendien heb je tal van attesten nodig, zoals het energieprestatiecertificaat, het bodemattest, opzoekingen bij het kadaster, de elektriciteitskeuring, … Reken daarvoor 500 à 1.000 euro.

Ten slotte kun je flink wat tijd en energie spenderen aan de verkoop van je huis, wat uiteraard ook zijn prijs heeft.

Dit artikel delen

Suggesties voor u