Je woning koelen zonder airco, dankzij nieuwe legering

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

Houd je woning koel met passieve koelingspanelen

Steeds meer mensen plaatsen een aircosysteem in hun woning om de woning te koelen. Dit zorgt voor een grote piek in energieverbruik tijdens de zomer. De wetenschappers van de universiteit van Stanford vonden een energievriendelijk alternatief. Ze ontwikkelden een legering die gebouwen helpt afkoelen, zelfs in het zonlicht.

airco

Binnenkort is een airco-installatie overbodig. De Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Stanford ontwikkelden een systeem waarmee je gebouwen ’s zomers kunt koelen zonder dat de elektriciteitsmeter loopt. Het gaat hier om een nieuwe legering die warmte en zonlicht afkaatst. Met deze ontwikkeling kan je heel wat besparen, zeker op je energiefactuur. 

Woning koelen dankzij nieuwe legering

De wetenschappers ontwikkelden een legering die zonlicht en warmte vasthoudt en weer terug in de atmosfeer kaatst. Het metaalmengsel bestaat uit twee essentiële componenten: Kwarts en Silicium. Deze componenten absorberen beide zeer weinig zonlicht, dat is een groot voordeel.

Door panelen te behandelen met deze legering kunnen we volgens de onderzoekers energie besparen. De panelen zelf wekken geen stroom op, maar ze leveren energie door te besparen op je energiefactuur. In de eerste plaats bespaar je al energie door de airco-installaties die niet draait, deze besparing wordt berekend op honderd watt per vierkante meter.

Woning koelen met nanopanelen

De technologie die de onderzoekers ontwikkelden is een fotonoische nanostructuur. De capaciteit van deze nanonpanelen ligt op honderd watt per vierkante meter. Dat wil zeggen dat: als de nanopanelen 10% van het dak bedekken, daarmee 35% van de koelcapaciteit kan worden bespaard.

Dit stelt deze panelen gelijk aan standaard zonnepanelen. De panelen met de legering wekken inderdaad geen stroom op, maar ze besparen evenveel als de zonnepanelen opwekken. In principe kan je ze dus perfect vervagen. Daarnaast zijn de koelingspanelen passief. Ze bevatten geen bewegende delen en werken van zodra je ze aan de muur bevestigd.

Wereldwijd woningen koelen

Professor Shanhui Fan van de Stanford University en zijn team geloven dat deze nieuwe technologie een oplossing vormt voor een sociaal probleem. Ze willen de technologie inzetten om in landen, waar airco geen optie is, woningen te koelen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u