Je woning laten schatten

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

Hoe bepaal je de waarde van vastgoed?

De immomarkt is voortdurend in beweging. Daar zorgen onder meer de nieuwe energienormen, opkomende woontrends, de huidige rentevoet en de opwaardering van bepaalde stadswijken voor. Wil je je huis verkopen, dan is het ook cruciaal dat je een zicht krijgt op de huidige waarde van je woning. Die waarde hangt af van tal van factoren. Voor een realistisch beeld van de mogelijke verkoopprijs van je huis, kun je het best je woning laten schatten door een expert. Hoe dat in zijn werk gaat en waarop je moet letten? Je ontdekt het in dit artikel.

Hoe de waarde van onroerend goed te bepalen

Waarom je woning laten schatten?

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij het belangrijk is dat je een correct zicht krijgt op de actuele waarde van je woning:

  • Allereerst natuurlijk als je je huis wil verkopen. Kies je voor een te lage vraagprijs, dan kun je een financieel verlies lijden. Stel je de prijs evenwel te hoog in, dan loop je het risico dat je je woning niet verkocht krijgt.
  • Een andere mogelijkheid: je bankier die je vraagt naar een waardebepaling van je woning, vooraleer hij je lening goedkeurt.
  • Ook als je een woning erft, laat je die het best schatten. Bij de verplichte aangifte van de nalatenschap moet je namelijk de waarde van de geërfde woning opgeven.
  • Als je gaat scheiden en je je ex-partner wil ‘uitkopen’, dan is het belangrijk dat jullie het – in moeilijke omstandigheden – eens raken over een faire prijs.
  • Ten slotte moet je ook nog je woning of een ander onroerend goed laten schatten als je dit wil inbrengen in een vennootschap.

De factoren die de waarde van je huis bepalen

Vastgoed is in de regel een uitstekende investering. Toch zijn er factoren die in de loop der jaren kunnen veranderen en die de waarde van je woning positief of negatief kunnen beïnvloeden. Om een realistisch idee te krijgen van de mogelijke verkoopprijs van je woning is het cruciaal dat je Ã lle relevante factoren in rekening brengt. Soms kan één doorslaggevend element de waarde fel opdrijven of net doen kelderen.

1.De ligging van de woning

Waar je woning gelegen is, heeft een enorme invloed op de waarde. Twee exact dezelfde woningen, waarvan de ene in een stadscentrum en de andere op het platteland ligt, zullen een compleet andere waarde hebben. Ook in een opkomende wijk kunnen de prijzen veel hoger liggen dan in een verloederde buurt.

Nog belangrijke factoren: de nabijheid van een station en/of belangrijke verkeersassen, de aanwezigheid van scholen, handelszaken, vrijetijdsmogelijkheden, …

Storende elementen, zoals de nabijheid van industrie of luidruchtig verkeer, kunnen de waarde dan weer negatief beïnvloeden.

2.Het soort woning

Woningen heb je in alle soorten: studio’s, appartementen, rijhuizen, koppelwoningen, vrijstaande woningen, villa’s â€¦ Voor uitzonderlijk vastgoed gelden in de regel ook uitzonderlijke prijzen.

3.De uitstraling

Niet alleen het soort woning, ook de stijl is van belang voor de waardebepaling. Dat is natuurlijk enigszins subjectief. Sommigen houden van een eigentijdse look, terwijl anderen vallen voor een charmante retrostijl.

4.De ouderdom en staat van de woning

Een oude woning is in de regel minder duur dan een recent gezet huis, maar een smaakvolle renovatie kan de waarde van de woning gevoelig opdrijven. Een huis waar nog veel werk aan is, zal dan weer moeilijker te verkopen zijn.

5.De indeling van de woning

De bewoonbare oppervlakte, het aantal slaapkamers, het aantal badkamers, de aanwezigheid van een kelder: het zijn allemaal factoren die een invloed hebben op de waarde van een woning.

6.Het comfort

Extra’s zoals een sauna, een zwembad of een hobbykamer kunnen de verkoopprijs opdrijven.

7.De kwaliteit van de afwerking

Ook luxueuze materialen zoals marmer in de afwerking van de keuken en/of de badkamer zorgen voor een meerwaarde ten opzichte van een standaardafwerking.

Zelf de waarde van je woning schatten

Een makkelijke manier om zelf de waarde van je woning in te schatten, is door de prijs per vierkante meter te berekenen aan de hand van zoekertjes van andere woningen in jouw streek. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte en vermenigvuldig vervolgens de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van jouw eigen woning.

Een andere manier om een berekende inschatting te maken is door je te baseren op een gelijkaardige woning en dan alle relevante plus- en minpunten (ligging, indeling, comfort, …) ten opzichte van die woning in rekening te brengen.

Ook het kadastraal inkomen (KI) kan helpen bij het schatten van je huis. De fiscale administratie bepaalt bij schatting een fictieve huurwaarde voor elke woning in België. Het kadastraal inkomen is gelijk aan het bedrag dat je netto zou innen als je je woning gedurende een jaar zou verhuren.

Let op: het kadastraal inkomen is enkel een betrouwbare indicatie bij nieuwbouwwoningen of bij verbouwingen waar het KI recent werd herzien.

Online je woning laten schatten

Op het internet vind je heel wat toepassingen die kunnen helpen om de waarde van je woning te bepalen. Sommige zijn gratis, andere zijn betalend.

Voorbeelden:

Je woning laten schatten door een expert

Om de waarde van je huis te bepalen kun je ook een beroep doen op een vastgoedexpert zoals een landmeter, architect, makelaar of notaris. Het voordeel: je krijgt een uitgebreid rapport dat de waardebepaling onderbouwt.

Omdat een woning laten schatten door een expert meestal niet gratis is, vraag je het best eerst een offerte aan. Voor een schattingsverslag van een vastgoedmakelaar moet je rekenen op 250 à 350 euro (exclusief btw). Vaak krijg je dit bedrag terug als je je woning via de makelaar laat verkopen. Ook een notaris rekent voor de waardebepaling van een woning meestal geen extra kosten aan als je de verkoopakte door hem laat verlijden. Een landmeter of architect is het duurst. Zo’n expert rekent meestal een uurtarief aan, waardoor het kostenplaatje kan oplopen tot meer dan 500 euro.

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) heeft een lijst met erkende landmeters-experten die voldoen aan een kwaliteitscharter. Laat je bij een nalatenschap je woning door een van hen schatten, dan loop je niet het risico dat je te veel erfbelasting zal moeten betalen of dat je achteraf een boete krijgt omdat je de waarde volgens de Belastingdienst te laag hebt ingeschat.

Opgelet!

Een schatting blijft ‘slechts’ een schatting. Het kan zijn dat twee experts tot een ander resultaat komen. Aan welke prijs je een woning uiteindelijk kunt verkopen, hangt natuurlijk ook af van je overredingskracht.

Dit artikel delen

Suggesties voor u