Je woning renoveren in het najaar

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 februari 2021

Een goed idee of niet?

De lente en de zomer zijn periodes bij uitstek om je woning eens grondig op te frissen. Anderzijds heb je dan waarschijnlijk meer zin in terrasjes met vrienden, een leuke uitstap of een vakantie naar het buitenland. Een renovatie schiet er bijgevolg al snel bij in wanneer het mooi weer is. Je kunt natuurlijk ook beslissen om je verbouwingswerken uit te stellen tot het najaar. Er zijn heel wat voordelen aan het opknappen van je huis in de herfst.

Een vrouw besluit haar muren een bepaalde kleur te schilderen

Laagseizoen in de bouwsector

De¬†lente- en zomermaanden¬†zijn ‚Äď met uitzondering van het bouwverlof ‚Äď de hoogdagen in de bouwsector. Je moet dan niet alleen erg¬†lang wachten¬†tot er een aannemer beschikbaar is, maar¬†betaalt¬†ook een pak meer. In het najaar verminderen de wachttijden en geven verschillende bedrijven mooie¬†kortingen. ¬†

Wat kun je renoveren in het najaar?

Of je nu zelf aan de slag gaat of een bouwfirma inschakelt, het weer zal altijd invloed hebben op je renovatiewerken. Te koude temperaturen zijn nefast voor de meeste bouwmaterialen en vocht of regen kan je verbouwingen letterlijk in het water doen vallen. We geven je een overzicht van werken die je wél in het najaar kunt uitvoeren:

 • Binnenwerken: de herfst is h√©t moment om je interieur op te frissen. Beperk je tot¬†kleine klusjes¬†zoals verven of behangen of pak het¬†grondiger¬†aan en richt je bijvoorbeeld op elektriciteitswerken. Een nieuwe badkamer of keuken plaatsen is een leuk project wanneer het buiten kouder wordt.
   
 • Grondwerken en ruwbouwwerken: zolang het droog blijft, kun je ook¬†buiten¬†aan de slag voor het grovere werk.
 • Dakwerken: een dak dichten in de regen is uit den boze. Het is niet alleen gevaarlijk door gladheid, maar je hebt ook kans op lekkages. Toch kunnen dakdekkers wel aan de slag bij¬†koude temperaturen. Het komt er dan alleen op aan om gebruik te maken van de juiste soort dakbedekking. Zo zijn synthetische materialen als TPO goed verwerkbaar wanneer het koud is.
   
 • Gevelwerken: een zonnige herfstdag is een goed moment om je¬†gevel te isoleren¬†of te¬†bekleden. Wil je je gevel schilderen, dan is dit zelfs de beste periode van het jaar om eraan te beginnen. De warmte tijdens de zomer doet de verf te snel drogen en maakt je gevel schilderen haast onmogelijk. Check wel even het weerbericht voor je eraan begint. Het moet minstens enkele uren droog blijven zodat de verf voldoende kan drogen.

Klaar voor de winter

Vink in het najaar ook enkele belangrijke klusjes af om je woning voor te bereiden op de winter. Maak volgende zaken in orde:

 • Controleer de dakgoot: maak je dakgoot vrij van bladeren en ander afval, zodat je goten bestand zijn tegen hevige regenval.
 • Ledig je buitenkranen: zorg dat er geen water meer in je buitenkranen zit. Als de temperaturen onder nul zakken, kunnen de kranen namelijk stukvriezen.
 • Laat je verwarming nakijken: niets is zo vervelend als een kapotte verwarming tijdens de koude wintermaanden. Bovendien is het verplicht om je cv-ketel tweejaarlijks te laten nakijken Schakel daarom een installateur in voor een controle en voorkom in plaats van te genezen.
Dit artikel delen

Suggesties voor u