Heb je een woning gekocht die je wil renoveren? Is je woning nog perfect bewoonbaar, maar wil je ze hier en daar wat opfrissen? Loop je al enkele jaren rond met het idee om je woning een flinke opknapbeurt te geven en heb je eindelijk besloten om aan de slag te gaan? Wat de reden ook is, een verbouwing is geen project om licht op te vatten en snel-snel te plannen!
Het vraagt immers enige organisatie en heel wat voorafgaand onderzoek en denkwerk. Het is dan ook aangeraden om een stappenplan op te stellen als je geen belangrijke stappen wil overslaan en geen tijd en geld wil verliezen, wat je project zou ondermijnen. Je weet niet hoe je moet beginnen? Geen paniek! Wij hebben de weg uitgestippeld die je bij een verbouwing moet volgen. Volg de gids!
Elke woning is uniek. Daarom kan de omvang van een renovatie sterk variëren naargelang de kenmerken van je woning. Sommige renovaties zijn oppervlakkig, andere redelijk complex, en nog andere lijken op het eerste gezicht een formaliteit, maar blijken heel wat ingewikkelder dan gedacht. Om de omvang van de werken correct in te schatten, moet je de aanwezige installaties voor elektriciteit, verwarming en sanitair laten controleren.
Want als je elektriciteit niet aan de normen voldoet en je sanitair verouderd is, zou het onverstandig zijn om de installaties niet te vernieuwen. Aan een duurzame verbouwing zijn bovendien heel wat voordelen verbonden! Als je niet wil investeren in energiezuinige installaties, vergeet dan niet dat je renovatie op het vlak van energieprestatie moet voldoen aan een aantal technische vereisten. Deze normen verschillen per gewest.
Wil je een veranda aan je woning bouwen? Het dak verhogen om de zolder in te richten? Let dan op, want daar heb je wellicht een stedenbouwkundige vergunning voor nodig. Over het algemeen moet een bouwvergunning aangevraagd worden voor structurele werken of voor ruwbouwwerken die de vorm en stijl van de woning duidelijk wijzigen. Nogmaals, ruimtelijke ordening is een gewestelijke bevoegdheid, zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de voorschriften en reglementering in jouw gewest.
Zodra je alles weet over de uit te voeren werken, de verschillende energienetten van je woonplaats en de eventuele bouwvergunning en bijhorende voorschriften, heb je alle informatie die nodig is om je plan op te stellen. Enkele tips daarvoor:
Is ontwerpen niks voor jou? Geen paniek, er zijn genoeg apps waarmee je interactieve plannen van je woning kan maken!
Wanneer je renovatieplan klaar is, moet je de kosten berekenen. Om een idee te hebben van de kosten van de werken is het goed om:
Als je alle showrooms hebt bezocht, verzamel dan alle informatie en budgetteer één voor één alle posten. Als je twijfelt tussen twee materialen (bijvoorbeeld kurk of hout voor de vloer) of twee offertes, stel dan meerdere ramingen op, met telkens één van de opties. Bouw telkens een veiligheidsmarge van 10 à 15% in.
Als je hebt besloten om de isolatie te verbeteren, de gevel aan te pakken, het buitenschrijnwerk te vervangen, het dak te vernieuwen of zonnepanelen te plaatsen, kom je mogelijk in aanmerking voor premies die de kosten van je werken zullen drukken. Maar let op: de premies verschillen per gewest en je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Lees dus altijd de voorwaarden voor je met je werken begint!
Zo zijn we al bij de laatste stap voor de start van de werken: de financiering. Beschik je over voldoende financiële middelen om alles contant te betalen? Goed voor jou! Heb je niet het geld om de werken te financieren? Dan moet je naar de bank gaan. Als je al een hypothecaire lening hebt, ga dan eerst naar je eigen bank. Die zal doorgaans meer geneigd zijn om je nog een lening te geven. Maar het is raadzaam om ook bij andere banken aan te kloppen en te zien wat zij te bieden hebben. In theorie heb je drie mogelijkheden: een persoonlijke lening, een uitbreiding van je woonkrediet en een renovatielening.
Je hebt een lening gekregen om de werken te financieren? Dan rest je nog maar één ding: starten met de werken! Toch nog enkele tips vooraf: