Je woning splitsen in twee delen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
23 februari 2021

Een goed idee?

Je woning splitsen om er bijvoorbeeld twee aparte woonunits van te maken, bestemd voor verhuur of om er je zorgbehoevende ouders te laten wonen? Dat is beslist een goed idee. Kangoeroewonen is niet voor niets aan een opmars bezig; de nood aan efficiënte woonoplossingen wordt almaar hoger.

maison kangourou

Waarom je woning splitsen?

De tijd waarin je als pasgetrouwd koppel een grote lap grond kocht om er jullie gedroomde stulpje op te bouwen, ligt allang achter ons. Door de stijgende vastgoedprijzen gaan we dichter op elkaar wonen én wonen we ook kleiner. De verkoop van appartementen zit al een tijdje in de lift en je hoeft maar een uurtje door de stad (of zelfs een dorp) te wandelen om te merken dat er overal appartementen bijgebouwd worden. Ziedaar een belangrijke reden voor veel mensen om hun woning op te splitsen in twee of meerdere delen: investeren in een appartement dat je kunt verhuren, is dezer dagen bijzonder lucratief. Dus waarom niet je huidige woning ombouwen tot twee of meer appartementen?

Mogelijkheden met een opgesplitste woning

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het bouwtechnisch überhaupt mogelijk is om je woning op te delen of uit te breiden met een extra woonunit. Steek daarvoor je licht op bij een architect. Die kan een plan uittekenen voor je woningopsplitsing of -uitbreiding. En zo krijg je ook meteen een idee van het kostenplaatje.

Woning ombouwen tot kangoeroewoning

Je hoeft je extra woonunit natuurlijk niet te verhuren. Je kunt je woning ook opsplitsen om er een kangoeroewoning van te maken. Dat is een woning waarin twee gezinnen onder één dak wonen met zowel gemeenschappelijke als privévertrekken. De keuken delen met elkaar, of liever enkel het washok? Jij bepaalt de indeling van je kangoeroewoning.

Gemeengoed

De samenleving vergrijst: er zullen almaar meer hulpbehoevende ouderen bij komen. Dat in combinatie met het feit dat grote stukken bouwgrond en grote huizen stilaan onbetaalbaar worden voor de gemiddelde tweeverdiener, lijkt een nieuw tijdperk in te luiden waarin we kleiner en dichter bij elkaar gaan wonen. Wordt het in de nabije toekomst gemeengoed om een woning op te splitsen? Die kans lijkt op dit moment groot …

Dit artikel delen

Suggesties voor u