Je woning verkopen? Deze attesten moet je voorleggen

Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

Een woning verkopen doe je niet van de ene dag op de andere. Er komen heel wat zaken bij kijken, zowel vóór als na de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst. Wat velen over het hoofd zien, is dat je een woning niet op de markt kan brengen zonder de nodige attesten. De wettelijke vereisten daarrond zijn de jongste jaren grondig gewijzigd. Ben jij nog mee? Check het snel!

certificaat

Energieprestatiecertificaat: zó energiezuinig is je woning

Om onze woningen duurzaam en energie-efficiënter te maken, geldt in ons land een energieprestatieregelgeving met bijhorende EPB-eisen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat). Elke woning die in ons land verkocht wordt, moet aan die regelgeving voldoen. Als alle noodzakelijke maatregelen zijn doorgevoerd, worden de verbeteringen in een Energieprestatiecertificaat (EPC) gegoten. Dit certificaat geeft kandidaat-kopers een objectief beeld van de energiezuinigheid van een woning.

Keuringsattest van de elektrische installatie

Om de verkoop van een woning te kunnen laten plaatsvinden, is er eerst een keuring van de elektrische installaties in het gebouw noodzakelijk. Alleen erkende controleorganismen mogen die controles uitvoeren. Elektriciens kunnen vervolgens aanpassingswerken uitvoeren, maar ze mogen de installatie niet keuren. De controleur kijkt de installatie na en maakt een keuringsverslag op.

Bodemattest tegen verontreiniging

Volgens het bodemdecreet moet je als verkoper van een woning een bodemattest aanvragen vóór het sluiten van de overdrachtsovereenkomst (compromis) en de inhoud daarvan kenbaar maken aan de koper. Aan de hand van dit attest wil de overheid de bescherming van de bodem en van ons leefmilieu garanderen. En natuurlijk vaart ook de koper er wel bij.

Info over de overstromingsgevoeligheid

Wie investeert in een nieuwe woning, doet dat bij voorkeur niet in een omgeving met overstromingsgevaar. Of het pand in kwestie ‘overstromingsgevoelig’ is, moet dan ook expliciet worden vermeld in de verkoopadvertentie of in de verkoopakte.

Stedenbouwkundig uittreksel

Dit document verschaft inzicht in de stedenbouwkundige bestemming van een pand. Het vertelt onder meer of er al een stedenbouwkundige vergunning werd uitgereikt en of er een verkavelingsvergunning nodig is.

Postinterventiedossier

Het postinterventiedossier is eerder technisch van aard en geeft inzicht in de structuur en materialen van het gebouw.

Dit artikel delen

Suggesties voor u