Kan dat wel: een huisdierenverbod in je eigen appartement?

Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

In nogal wat huurappartementen en -woningen gelden er beperkingen voor huisdieren. Maar in je eigen huis doe je wat je wil, toch? Dat hangt ervan af. Dit moet je weten als dierenvriend en eigenaar van een appartement.

hond op een trappenhuis

Huishoudelijk reglement

In principe mag je zonder problemen huisdieren houden in een appartement waarvan je eigenaar bent. Toch treden er weleens moeilijkheden op, zeker wanneer je huisdier voor overlast zorgt.

In veel appartementsgebouwen is er een huishoudelijk reglement. Daarin nemen de mede-eigenaars en bewoners enkele ‘spelregels’ op voor het hele gebouw. Omdat huisdieren een traditioneel twistpunt zijn, worden er vaak regels aan verbonden. Zo kunnen jullie er als mede-eigenaars en bewoners voor kiezen om huisdieren te verbieden in het gebouw.

Als je – als eigenaar van een lieve puppy of een eigenzinnige kat – op het punt staat een appartement te kopen in een gebouw waar huisdieren verboden zijn, denk je dus maar beter twee keer na.

Huisdieren verboden? Dit zijn je mogelijkheden

Ben je dan helemaal machteloos als je een huisdier wilt houden? Neen, toch niet. Je hebt als mede-eigenaar het recht om het huishoudelijk reglement in vraag te stellen. Misschien vinden je buren het wel oké als je een huisdier in huis neemt. Als je het goed aanpakt, kunnen jullie het huishoudelijk reglement in samenspraak aanpassen op de algemene vergadering.

In theorie kun je een verbod op huisdieren ook aanvechten voor de rechtbank. Het belangrijkste criterium, ook voor de rechtbank, is overlast. Je buren zijn waarschijnlijk niet gesteld op een grote, agressieve hond die de hele dag blaft. Ook de rechter houdt daar rekening mee. Het is niet toelaatbaar, oordeelt de rechter, dat jouw huisdier de rechten van je buren schendt. Een brave poes, een stille hond of een lieve hamster – daar hebben maar weinig mensen iets op tegen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u