Keuring van de stookolietank

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Hoe gaat de keuring van de stookolietank in zijn werk?

Steeds meer mensen kiezen weer voor stookolie om hun woning te verwarmen. En dat is geen verrassing. Vandaag de dag heeft een stookolietank immers ook een behoorlijk rendement en bovendien ligt er niet in elke straat gasleidingen. Toch een minpuntje: een stookolietank moet regelmatig gekeurd worden.

mazout

De keuring van je stookolietank is afhankelijk van verschillende factoren

Overweeg je om jouw woning te verwarmen met stookolie? Of sta je op het punt om een woning te kopen met een stookolietank? Dan moet je weten dat een stookolietank regelmatig gekeurd moet worden. Wanneer en hoe vaak dat moet gebeuren, hangt van een aantal factoren af.

Eerst en vooral moet de tank steeds gecontroleerd worden voor indienststelling en bij de verkoop van de woning. Koop je een woning met een stookolietank, ga dan altijd na of de tank nog gekeurd moet worden of niet.

In sommige gevallen moet er ook nog periodiek gecontroleerd worden. In de meeste gevallen gaat het om een tank met een inhoud met minder dan 5.000 liter:

  • Bovengrondse stookolietank: een periodieke keuring is niet nodig.
  • Ondergrondse stookolietank: een ondergrondse stookolietank met een inhoud van minder dan 5.000 liter moet om de 5 jaar gekeurd worden.

Heb je een tank met een inhoud van meer dan 20.000 liter? Dan hangt de periodieke keuring af van tal van factoren, zoals het materiaal van je tank en of je tank zich bovengronds of ondergronds bevindt. Meer details vind je op de website van Vlaanderen.

Wat als je stookolietank niet conform de wetgeving is?

Als uit de keuring blijkt dat je stookolietank in orde en conform de wetgeving is, dan krijgt je tank een groene dop en de uiterlijke datum van de volgende periodieke controle. Is je stookolietank echter niet conform de wetgeving, dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Je tank krijgt een oranje dop: dit wil zeggen dat je tank niet voldoet aan de wetgeving, maar dat er geen gevaar is voor verontreiniging van de bodem. Je krijgt dan 6 maanden tijd om je installatie in orde te brengen. Tijdens deze periode mag je stookolietank nog wel gevuld en bijgevuld worden. Na deze periode moet je tank opnieuw gekeurd worden.
  • Je tank krijgt een rode dop: in dit geval is je stookolietank niet conform de wetgeving en dreigt er wel degelijk gevaar voor verontreiniging. Je mag je tank niet meer gebruiken en je moet je tank laten herstellen. Hierna moet je stookolietank natuurlijk opnieuw gekeurd worden.

De keuring van je stookolietank mag trouwens alleen uitgevoerd worden door een erkend stookolietechnicus. Een lijst van erkende controleurs vind je opnieuw op de site van Vlaanderen.be.

Dit artikel delen

Suggesties voor u