Klein wonen in een mini appartementen en mini huisjes

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
23 februari 2021

Heel kleine woningen steeds populairder

Steeds meer mensen gaan klein wonen. Dat komt omdat er vooral in grote steden steeds minder betaalbare woningen beschikbaar zijn. En als de prijs per vierkante meter te hoog is, dan kiezen velen eenvoudigweg voor een woning die wat minder vierkante meters telt. 

petits appartements

Klein wonen in grote steden

Vooral in grote steden is er een enorm tekort aan betaalbare woningen. Kleine of zelfs mini appartementen zijn er dan ook erg in trek. In New York bouwt men momenteel aan een appartementenblok in Manhattan, waar appartementen van 75 tot 115 vierkante meter verkocht zullen worden.

Het idee van klein wonen is echter niet nieuw. Na de oorlog in Japan werden daar mini appartementen voorgesteld als de nieuwe manier van leven. Een groepje architecten kwam samen en ontwierp enkele modulaire appartementsblokken, waarvan het meest bekende de Nakagin Capsule Tower is. De appartementen waren slechts 30 vierkante meter groot. De bedoeling was om er onderdak te geven aan bedrijfsmensen die tijdens de werkweek in de stad wilden overnachten.

De voordelen van een mini woning

In de eerste plaats is klein wonen zeer voordelig. Een mini woning is een stuk goedkoper in aanschaf en onderhoud. Iedereen kan zich zo’n woning veroorloven zonder zich in grote schulden te steken. Ook de belastingen en verzekeringen nemen een minder grote hap uit het budget. Bovendien ben je in een mum van tijd klaar met het onderhoud.

Daarnaast is een kleine woning veel milieuvriendelijker dan een groot huis. Er zijn namelijk minder bouwmaterialen nodig en er wordt een grote hoeveelheid energie bespaard. De verlichting, verwarming en verkoeling zal immers veel minder energie vragen.

Het nadeel? Je kan geen familiefeesten of party’s organiseren, al zal dit door sommigen ongetwijfeld als een voordeel beschouwd worden.

Is zo’n mini woning wel wettelijk?

Hoewel er in België geen maximum afmetingen bestaan wanneer je een eigen huis wil bouwen, bestaan er wel regels voor de minimum afmetingen van een woning of appartement. Zo heeft de stad Gent een Algemeen bouwreglement opgesteld waarin staat dat de minimum vloeroppervlakte van een studio 30 vierkante meter moet bedragen. Voor een appartement of gezinswoning is dat 14 vierkante meter, op voorwaarde dat er een aparte keuken is van minstens 6 vierkante meter. Elke afzonderlijke kamer moet minstens 12 vierkante meter groot zijn. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u