Kleinste huis van Brussel geveild voor 215.000 euro

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
19 januari 2021

Het kleinste huis van Brussel

Vorige week woensdag, op 6 februari 2013, werd het kleinste huis van Brussel oftewel ‘La plus petite maison de Bruxelles’ onder grote belangstelling openbaar verkocht. De startprijs voor het huis werd vastgelegd op 146.200 euro, maar het pand werd uiteindelijk verkocht voor 215.000 euro aan een anonieme man. Er zouden wel nog voor 100.000 euro renovatiekosten nodig zijn.

kleine spooky huis

Het kleinste huis van Brussel

Het kleinste huis van Brussel is een 17e eeuws pand op de Kaasmarkt van Brussel, in de volksmond beter bekend als de Pitastraat. Het huis bevindt zich op een steenworp van de Grote Markt, het toeristische hart van Brussel, en deed eerder al dienst als crêperie en meubelmakerij. De vorige eigenaar moest het pand noodgedwongen verkopen na een beslissing van de vrederechter in 2007. Volgens de vrederechter was de eigenaar niet meer in staat om zijn vermogen te beheren. Zijn zoon wou het nog overnemen, maar kon niet aantonen dat hij de financiële middelen had.

Maar hoe klein is het kleinste huis van Brussel dan wel? De gevelbreedte van het huisje bedraagt slechts 2,75 meter, met een doorsnee van 1,75 meter. Het huis telt in totaal 5 verdiepingen. Per verdieping is er 16 vierkante meter bewoonbare oppervlakte, met uitzondering van de begane grond; deze is nog kleiner vanwege het pad naar de binnenkoer. In totaal heeft het pand een bewoonbare oppervlakte van 70 vierkante meter.

Wat zijn de plannen van de nieuwe eigenaar?

Volgens Claude Rotsart de Hartaing die in opdracht van notaris Getan Bleeckx geïnteresseerde kopers rondleidde waren er heel wat leuke ideeën voor het pand. Sommigen hadden een horlogemuseum of zelfs een kaasmuseum (vanwege de liggen op de Kaasmarkt) in gedachte.

De nieuwe eigenaar, een anonieme Franssprekende man van middelbare leeftijd, zou van het huisje inderdaad een handelszaak willen maken, maar het wordt alvast geen café, geen restaurant en geen museum. De concrete invulling blijft een verrassing.

Dit artikel delen

Suggesties voor u