Meerwaardebelasting op onroerend goed

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
28 januari 2021

Hoe werkt het en kun je het vermijden?

Wie handelt in vastgoed, betaalt een stevige belasting op de winst: de zogenaamde meerwaardebelasting. Wat is deze meerwaardebelasting op onroerend goed nu precies? Hoeveel bedraagt ze? En is het mogelijk om ze te vermijden? 

rekening van de belastingen

Wat is de meerwaardebelasting op onroerend goed?

De meerwaardebelasting werd in het leven geroepen om mensen die handelen in vastgoed te belasten. Het gaan om mensen die vastgoed kopen om het – eventueel na een renovatie – met een flinke winst door te verkopen. Het is niet de bedoeling van de overheid om particulieren die niet handelen uit winstbejag te belasten. Daarom werkt men met termijnen. Is het onroerend goed – bijvoorbeeld je tweede verblijfplaats – langer dan 8 jaar in je bezit? Dan betaal je geen meerwaardebelasting.

Hoeveel bedraagt de meerwaardebelasting?

De meerwaardebelasting is steeds een percentage op de winst. Bovendien is die verschillend bij gronden en gebouwen. Koop en verkoop je een grond en ligt er minder dan vijf jaar tussen de aankoop en de verkoop, dan betaal je 33% belasting op de winst. Verkoop je de grond na vijf tot acht jaar, dan betaal je 16,5%. Nadien is er geen extra taks meer.

Voor gebouwen ligt het een beetje anders. Wie een woning of appartement binnen de vijf jaar koopt en weer verkoopt, betaalt 16,5% belasting op de winst. Na vijf jaar ben je vrijgesteld van deze meerwaardebelasting.

Verkoop je je eigen woning – de plaats waar jij en je gezin gedomicilieerd zijn – dan heb je niets te vrezen. Je hoeft in geen geval de meerwaardebelasting op onroerend goed te betalen. Ook bij de verkoop van onroerend goed dat je erfde, is er in de meeste gevallen geen extra taks.

De meerwaardebelasting berekenen

Om te berekenen hoeveel je zal moeten betalen bij de verkoop van je onroerend goed, moet je eerst vaststellen op welk bedrag de heffing berekend zal worden. Dit gaat als volgt:

Het belastingpercentage wordt berekend op de winst. Dit is het verschil tussen (1) de netto verkoopwaarde en (2) de forfaitair verhoogde aankoopwaarde. Maak je verlies, dan betaal je uiteraard geen taks.

  1. De netto verkoopwaarde is de verkoopwaarde min de verkoopkosten, bijvoorbeeld het percentage voor de makelaar.
  1. De forfaitair verhoogde aankoopwaarde is de aankoopwaarde verhoogd met 25% aankoopkosten. Had je meer aankoopkosten – zoals bijvoorbeeld bij een notariĂ«le verkoop – en kun je dat bewijzen, dan zal dit percentage hoger liggen. Bovendien verhoogt de aankoopwaarde met 5% per jaar dat je het vastgoed in bezit had. Als je verbouwingen hebt laten uitvoeren door een geregistreerde aannemer, mag je ook deze kosten bij de aankoopwaarde tellen. 
Dit artikel delen

Suggesties voor u