Minder faillissementen, behalve in West-Vlaamse horeca

Geschreven door Logic-Immo.be
17 maart 2021

10.066 Belgische bedrijven over de kop in 2016

Vorig jaar kenden we in België het laagste aantal faillissementen sinds 2010, zo blijkt uit cijfers van Graydon, specialist in bedrijfsinformatie. In totaal legden 10.066 ondernemingen de boeken neer. Ongeveer een op de vijf is een horecazaak. De grootste oorzaak daarvan is de verplichte invoer van de witte kassa.

Faillissementen

Daling in België, stijging in Vlaanderen

In vergelijking met 2015 waren er vorig jaar 5,1 procent minder faillissementen. De daling van het aantal falingen situeert zich vooral in de eerst zeven maanden van 2016 en in december. Ook opmerkelijk: de daling manifesteert zich enkel in Wallonië en in Brussel, in Vlaanderen was er een lichte stijging van het aantal faillissementen met 0,5 procent.

West-Vlaamse horeca getroffen

In West-Vlaanderen vroegen het voorbije jaar 224 horecazaken het faillissement aan. Dat is een stijging met 42,7 procent ten opzichte van 2015 en betekent voor de kustprovincie een absoluut record. Deze evolutie, die ingezet werd in april 2016, is volgens Graydon het directe gevolg van de invoering van de witte kassa.

Eric Van den Broele van Graydon verklaart aan De Morgen dat er aan de kust voorheen vaker in het zwart werd afgerekend: “In Brussel gaan we vooral in de week voor een werklunch, en vragen we een btw-bonnetje. In West-Vlaanderen gaan we in het weekend en betalen we cash zonder btw-bonnetje. In West-Vlaanderen is men veel gevoeliger voor de problematiek van de witte kassa.”

Jobverlies door faillissementen

Vorig jaar gingen er zo’n 20.708 jobs verloren door faillissementen van de werkgever. In 2015 waren dat er nog 23.050. Het is het vierde jaar op rij dat het jobverlies door faillissementen afneemt.

Het grootste banenverlies viel op te tekenen bij Truvo, de uitgever van de Gouden Gids. Door dat faillissement kwamen 540 jobs in gevaar, al kon door een overname een deel van de functies toch behouden blijven.

Dit artikel delen

Suggesties voor u