Mobiliteitsplan Gent

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Inhoud en impact van het nieuwe circulatieplan

Het stadsbestuur van Gent heeft afgelopen winter het nieuwe circulatieplan goedgekeurd, een cruciaal onderdeel van het Gentse mobiliteitsplan. Het plan gaat in vanaf april 2017 en brengt enkele ingrijpende veranderingen met zich mee. Zo wordt de binnenstad ingedeeld in zeven sectoren. Als automobilist is er maar één manier om van de ene sector naar de andere te rijden: langs de stadsring R40. Het plan krijgt heel wat lof, maar niet iedereen is er even gelukkig mee.

Het mobiliteit plan van Gent

Mobiliteitsplan Gent

De wegen in Gent slibben dicht. Niet alleen zijn er 17.000 auto‚Äôs bijgekomen in de afgelopen tien jaar, er zijn ook meer voetgangers, fietsers en openbaarvervoergebruikers op de baan. Precies daarom bestelde het paarsgroene stadsbestuur een onderzoek en ontwikkelde ze een plan om de leefkwaliteit en duurzame mobiliteit te garanderen: het mobiliteitsplan. Met het plan wil de stad van Gent een bereikbare en toegankelijke zone maken die ook kindvriendelijk, gezond, schoon en veilig is. Het mobiliteitsplan bestaat onder andere uit het parkeerplan, dat al in voege is, en het circulatieplan, dat in 2017 wordt ge√Įmplementeerd.

Circulatieplan: wat verandert er precies?

Het circulatieplan is veruit het meest controversi√ęle onderdeel. Het doel van dit circulatieplan is om het autoverkeer in de binnenstad te doen afnemen. ‚ÄúEen grondige analyse heeft uitgewezen dat er te veel doorgaand autoverkeer is in de binnenstad dat er geen bestemming heeft‚ÄĚ, vertelt schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

Om dat doorgaande verkeer uit de binnenstad te weren, wordt het stadscentrum opgedeeld in zeven sectoren, waaronder de voetgangerszone in het historische hart. In en tussen die sectoren wordt de circulatie van het autoverkeer waar nodig bijgestuurd. Zo wijzigen de toegestane rijrichtingen in sommige straten. De meest ingrijpende veranderingen zijn de ‚Äėknippen‚Äô tussen de zes ‚Äėlobben‚Äô, die het autoverkeer dwingen om via de stadsring R40 te rijden als ze van de ene zone naar de andere willen.

Bekijk nu de kaarten van het circulatieplan.

Impact van het circulatieplan

Het nieuwe circulatieplan is definitief goedgekeurd en treedt normaal gezien in april 2017 in voege. Eind 2016 komt er al een ‚Äėvoormeting‚Äô. Daarna wordt het plan drie jaar lang gemonitord en ge√ęvalueerd.

Het stadsbestuur heeft enkele duidelijke verwachtingen over de impact van het circulatieplan:

  • Minder autoverkeer in de binnenstad
  • Vlotter toegang voor wie wel in de stad moet zijn met de auto
  • Ontlasting van het autoverkeer op de belangrijkste fietsassen
  • Stipter openbaar vervoer

Gent onbereikbaar met de auto?

De uitbreiding van de voetgangerszone en autoluwe straten baart heel wat Gentenaars zorgen. Kunnen inwoners van de binnenstad nog met de auto naar huis? En hoe zit het met handelaars en leveranciers? De stad Gent verzekert zowel inwoners als handelaars dat het voetgangersgebied bereikbaar blijft voor wie er woont of levert.

Dit artikel delen

Suggesties voor u