Moet je je voor een kleine renovatie verzekeren?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
24 februari 2021

Bescherming tegen schade aan werf en werken

Kan je woning wel een opknapbeurt gebruiken of is het gewoon tijd voor wat nieuws? Het is niet nodig om meteen alles plat te gooien, want ook een kleine renovatie kan een grote impact hebben op de uitstraling van je huis. Maar moet je je ook verzekeren bij een kleine renovatie?

kleine renovatie

Wanneer is er sprake van een ‚Äėkleine renovatie‚Äô?

Een kleine renovatie is er één waar je geen bouwvergunning voor nodig hebt en dus ook geen architect. De regelgeving verschilt per gewest, maar in Vlaanderen mag je bijvoorbeeld zonder vergunning een tuinhuisje, serre of veranda neerzetten, of werken uitvoeren aan je ramen en deuren, … Kortom: alles wat de stabiliteit, bestemming of architectuur van je gebouw niet grondig wijzigt.

Een verzekering: verplicht?

In theorie is er maar √©√©n verzekering verplicht bij bouwen en renoveren: de brandverzekering. Toch kan het verstandig zijn om daarnaast andere verzekeringen af te sluiten. Afhankelijk van de aard van de renovatie is het namelijk een goed idee om je te verzekeren tegen schade aan je eigen woning, schade aan de materialen, schade aan de buren en/of schade aan derden.

Als je werkt met een aannemer, zal die een werfverzekering of ABR-polis voor je regelen. ABR staat voor ‚Äėalle bouwplaatsrisico‚Äôs‚Äô en zo‚Äôn polis dekt bijna alle risico‚Äôs die we hier hebben opgesomd. Enkel voor lichamelijke letsels is er nog een polis op arbeidsongevallen nodig.

Ook als je niet via een aannemer werkt, kan het alsnog slim zijn om zelf een aantal verzekeringen af te sluiten. Een complete ABR-polis is misschien overdreven voor een kleine renovatie, maar wellicht is het interessant om bijvoorbeeld een verzekering af te sluiten die je beschermt als er een ongeluk gebeurt met de mensen die je komen helpen tijdens je verbouwing.

Dit artikel delen

Suggesties voor u