De koortsachtige activiteit op de vastgoedmarkt doet de makelaars overuren draaien. Geen wonder dus dat ze zoeken naar mogelijkheden om tijd te besparen. Sneller zicht krijgen op de financiële mogelijkheden van kandidaat-huurders door een huurdersprofiel aan te maken is bijvoorbeeld een mogelijkheid.
En het beroepsinstituut van de vastgoedmakelaars (BIV) ijvert ook naar een oplossing voor het grote tijdverlies dat makelaars lijden omdat kandidaat-huurders steeds vaker niet komen opdagen op het afgesproken tijdstip om een pand te bezichtigen.
De aangekondigde afschaffing van de woonbonus zorgde er de afgelopen weken voor dat vastgoedmakelaars meer dan een tandje bij moesten steken. Als bovendien uit een rondvraag van het BIV bij 659 Vlaamse vastgoedmakelaars blijkt dat 30% van hen aangeven dat bij een kwart tot de helft van de geplande bezoeken voor de bezichtiging van een huurpand de kandidaat niet komt opdagen, zorgt dat niet alleen voor nog meer werk bij de makelaars maar ook voor de nodige frustratie én voor nefaste gevolgen voor andere kandidaat-huurders. In de toeristische sector is men al langer vertrouwd met reizigers die ondanks een gereserveerde hotelkamer of een geboekte lijnvlucht niet komen opdagen.
Het fenomeen is ook in de eventwereld bekend: deelnemers schrijven zich in voor een congres of een toespraak, maar dagen niet op. Dat fenomeen van “no show” duikt nu ook meer en meer op in de vastgoedsector. Kandidaat-huurders maken een afspraak met een vastgoedkantoor maar komen gewoonweg niet opdagen en laten na om de annulering aan de vastgoedmakelaar te melden. Volgens de rondvraag van het BIV hebben 9 op de 10 makelaars in Vlaanderen dit al meegemaakt. Verontrustender lijkt te zijn dat het steeds vaker gebeurt.
Het BIV wijst er op dat deze no shows overigens niet enkel nefast zijn voor de makelaars maar ook voor de huidige bewoners, die hun pand ter beschikking moeten stellen voor een bezichtiging die dan niet blijkt door te gaan, én voor de andere kandidaat-huurders, want die moeten daardoor langer wachten om te komen kijken. Deze no shows getuigen van een grote nonchalance en vaak ook van te weinig respect tegenover de makelaars, de bewoners en de andere kandidaat-huurders.
Sommige makelaars proberen daar nu een mouw aan te passen door aan kandidaat-huurders een waarborgsom te vragen voor een plaatsbezoek, maar het is juridisch niet duidelijk of dit zomaar kan. Het BIV deed daarom een oproep aan de minister van consumentenzaken – in de huidige regering van lopende zaken is dat Wouter Beke – om samen naar een sluitende oplossing te zoeken om dit probleem in te dijken.
Uit de bevraging blijkt voorts ook dat 55 procent van de vastgoedmakelaars vóór of tijdens het bezoek van de kandidaat-huurders peilt naar hun inkomen. Als ze immers in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen ontdekken of de kandidaat financieel wel genoeg draagkracht heeft om het beoogde pand te huren, biedt dit hen de kans om meteen aan te geven dat een plaatsbezoek wellicht geen nut heeft of om na het bezoek duidelijk te maken dat het wellicht geen zin heeft om verdere stappen te zetten.
De Vlaamse huurwetgeving geeft geen uitsluitsel over de documenten die makelaars hiervoor kunnen opvragen, noch over het ogenblik waarop dat kan gebeuren. Volgens de makelaars is het opmaken van een zogenaamd huurdersprofiel nochtans zeker voor alle partijen een goede zaak. Niet alleen om sneller te zien dat kandidaten eigenlijk niet in aanmerking komen, maar ook om hen dan sneller naar andere panden te kunnen leiden die wel bij hun budget en hun persoonlijkheid passen. Toch blijft het peilen naar het inkomen en/of de beschikbare middelen van de kandidaat-huurder nog altijd een gevoelig thema en ook op dat vlak wil het BIV op zoek gaan naar oplossingen.