Nieuwbouw in hoevestijl: mooi, maar ook duur?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

Charmant, authentiek, warm … een woning in hoevestijl is voor velen een droom. En je ziet in ons land de vrijstaande hoeves in het groen ook her en der verspreid staan. Helaas zijn ze vaak aan een grondige opknapbeurt toe, en in sommige gevallen kan het kostenplaatje erg hoog oplopen. Ben je dan beter af met een nieuwbouw in hoevestijl? Ontdek het hieronder!

Nieuw huis hoevestijl

Een hoeve renoveren: meestal een dure zaak

Met de huidige bouwnormen zet de regering sterk in op duurzaamheid, en dat is een goede zaak. Tegelijkertijd betekent het dat je bij de meeste hoeves verplicht bent om de isolatie en de verwarming grondig onder handen te nemen om aan de EPB-eisen te voldoen. Afhankelijk van de staat van de hoeve, kan het voorkomen dat je dus ook de elektriciteit, het sanitair en het dak onder handen zal moeten nemen. En dan hebben we het nog niet gehad over je eigen wensen op het vlak van afwerking. De uiteindelijke kostprijs van je renovatie hangt met andere woorden van heel wat factoren af, maar de veelal grote oppervlakte van een hoeve drijft die de hoogte in.

Kostprijs van nieuwbouw in hoevestijl

Natuurlijk hangt er ook een stevig prijskaartje aan een nieuwbouw in hoevestijl, al kun je er altijd voor kiezen om een compactere woning te bouwen. Dat scheelt sowieso in je portemonnee, want zelfs al hangt de prijs voor een nieuwbouwproject van verschillende factoren af, je moet minstens rekenen op 1.200 euro per vierkante meter – exclusief bouwgrond. Als je echter bedenkt dat je bij een nieuwbouwwoning meteen kunt kiezen voor een minimaal energieverbruik, vormt nieuwbouw vaak een slimme investering.

Een hoeve: investeren in ademruimte

Of je nu kiest voor renovatie of nieuwbouw: wie verliefd wordt op een hoeve, kiest voor een totaalplaatje. Een hoeve wordt vaak omgeven door een groot perceel, en zijn er een aantal voorschriften die je zult moeten respecteren. Zo heb je vaak een speciale vergunning nodig om te (ver)bouwen in agrarisch gebied. Je doet er dus goed aan om je grondig te informeren én om uit te vissen of je recht hebt op premies voor je project.

Dit artikel delen

Suggesties voor u