Nieuwbouw in oude stijl: klasse of kitsch?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 februari 2021

De argumenten voor en tegen historiserend bouwen

Al het comfort van nieuwbouw maar met de charme van een klassieke woning? Dat kan, met¬†nieuwbouw in oude stijl. Dat wordt ook wel ‚Äėhistoriserend bouwen‚Äô, ‚Äėneotraditionalisme‚Äô of gewoon ‚Äėretro-architectuur‚Äô genoemd. Toch is niet iedereen er fan van. Laten we eens kijken naar de voor- en tegenargumenten.

nieuwbouw in oude stijl

Voorstanders van nieuwbouw in oude stijl

Hoe vaak hoor je wel niet dat een strak, modern gebouw volledig misplaatst is in een historische binnenstad? Denk bijvoorbeeld maar aan de kritiek op de Stadshal van Gent. Het Vlaamse Parlement stuurde zelfs verontschuldigingen naar UNESCO. Er zijn dus vele voorstanders van nieuwbouw in oude stijl. Oude gebouwen zijn nu eenmaal mooi, dus waarom zou je je er niet door laten inspireren? Traditie, oorspronkelijkheid en authenticiteit zorgen voor houvast in een maatschappij die snel verandert.

Tegenstanders van nieuwbouw in oude stijl

Voorstanders zien een historische binnenstad als ‚Äėaf‚Äô en willen er dus zo weinig mogelijk aan veranderen. Tegenstanders vinden dat een vreemd standpunt: vroeger was het heel normaal om een huis te¬†renoveren¬†volgens de¬†nieuwste trends, dus waarom kan dat nu niet meer?

Tegenstanders van historisch bouwen zien juist graag het contrast tussen oud en nieuw. De voortdurende ontwikkeling van een stad mag volgens hen best tot uiting komen in de architectuur.

Klasse of kitsch?

De grens met kitsch wordt moeilijk te trekken als verschillende architecturale kenmerken lukraak met elkaar worden gecombineerd. Het beste is om terug te grijpen op één bepaalde stroming of periode, om te vermijden dat je woning de indruk wekt van een vaag en onduidelijk verleden. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u