Nieuwbouwwoningen verplicht bijna-energieneutraal in 2021

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
24 februari 2021

Ben je van plan om een woning te bouwen? Of heb je plannen om in de verre toekomst een huis te bouwen? Dan heb misschien al eens overwogen om een¬†energiezuinige woning¬†te bouwen. Vanaf 2021 heb je hier echter geen keuze meer in. Vanaf dat jaar moeten namelijk alle¬†nieuwbouwwoningen¬†verplicht bijna-energieneutraal, of kortweg ‚ÄėBEN‚Äô zijn. Dat besloot de Vlaamse regering naar aanleiding van de Europese richtlijn Energieprestatie van gebouwen. We zetten de belangrijkste kenmerken en voorwaarden van een¬†BEN-woning¬†op een rijtje.

nouvelle construction

Kenmerken van een BEN-woning

Kenmerkend aan een BEN-woning is dat er weinig energie gebruikt wordt. Het E-peil moet namelijk gelijk zijn aan of lager zijn dan E30. Deze waarde verwijst naar de energieprestatie van een gebouw. Hierbij wordt rekening gehouden met de verwarming, isolatie, ori√ęntatie en ventilatie. Een lagere score geeft aan dat je minder energie verbruikt.

Het K-peil, wat staat voor de energiezuinigheid van een gebouw, moet lager of gelijk zijn aan K40. Het geeft aan hoe goed een woning ge√Įsoleerd is. Hierbij moeten ook elementen zoals het dak, vloeren en deuren helpen bij de isolatie en ervoor zorgen dat er niet te veel warmte verloren gaat.

Haal energie uit hernieuwbare bronnen

Energie wordt bovendien voor een deel uit groene energiebronnen gehaald. De hernieuwbare energie kan bijvoorbeeld gehaald worden uit een warmtepomp. Hierbij moet de warmtepomp gebruikt worden als hoofdverwarming en de seizoensprestatiefactor bedraagt minimum 4.

Daarnaast moet ook het risico op oververhitting beperkt worden en moet er genoeg ventilatie in het huis zijn.

Geniet van financi√ęle voordelen met een BEN-woning

Je merkt het, je energiefactuur zal een heel stuk lager liggen met een bijna-energieneutrale woning. Op korte termijn moet je meer investeren in de energiebesparende maatregelen, maar op lage termijn bezorgt het je een daling van je energiekosten en stijgt de waarde van je woning.

Je krijgt hier bovendien financi√ęle voordelen voor. Zo krijg je een premie als je woning een laag E-peil heeft en vijf jaar korting op de onroerende voorheffing. Een aantal banken bieden daarnaast een intrestkorting van 0,25% aan op een lening van 250.000 euro.

Overtuigd van de voordelen van een BEN-woning? Je moet natuurlijk niet wachten tot 2021 om te starten met de bouw van een BEN-woning.

Dit artikel delen

Suggesties voor u