Nieuwe editie Bis Beurs 2014 in Flanders Expo

Geschreven door Logic-Immo.be
9 februari 2014

Dé Bouw Beurs

Gratis technisch, financieel en uiteraard vastgoedkundig advies als grote toegevoegde waarde.

BIS Vlanderen 2014

Wie bouwt of verbouwt, en net zo goed wie een pand koopt of verkoopt, staat sowieso voor een aantal onopgeloste vragen. Zoals wat de nieuwste tendenzen, maar ook de jongste snufjes zijn en vooral hoe het kostenplaatje zich tegenover al die fraaie kwaliteit groot en klein verhoudt. Dit jaar wordt heel wonend Vlaanderen bovendien in de ban gehouden door een duidelijke onzekerheid over de toekomst van de woonbonus. Alle ogen zijn daarvoor gericht op de nieuwe Vlaamse regering.

Op de bis beurs in Flanders Expo te Gent, die heden aan de 26e editie toe is, zal alvast duidelijke taal gesproken worden. De zowat 480 exposanten, die verspreid opgesteld staan over 8 hallen, nemen hun informatieve opdracht meer dan ooit ter harte.

Dat deze eigenste Logic-Immo als sleutelspeler op mediagebied in de vastgoedbranche actief aanwezig zal zijn op dit forum, klinkt intussen bijna als een evidentie. U vindt ons in hal 5, alias de Immohal, op stand nummer 5141. Met een blikvanger als de Zen Car die er geparkeerd staat, zult u wel enige moeite moeten doen om naast onze stand kijken. U zal zeker niet onze enige gast zijn: er valt zowaar een weekend in Brussel te winnen met deze milieuvriendelijke stadswagen bij uitstek. Hartelijk welkom aan iedereen!

We bevinden ons in hal 5 trouwens in zeer goed gezelschap, want meer dan 40 vooraanstaande vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars tekenen voor aanwezig, plus de Confederatie voor Immobiliënberoepen van België (CIB). Bij deze beroepsvereniging kan u terecht met al wat u wilde weten over aankoop, verkoop, huur, verhuur, bouw of verbouw van een woning. Ook de individuele makelaars kunnen u natuurlijk van antwoord dienen.

Hal 5 geeft u, kooplustig of niet, bovendien een representatief overzicht van wat de huidige vastgoedmarkt in ons land te bieden heeft. Uw goesting vinden tussen al deze bestaande en/of geplande huizen of appartementen is echt niet moeilijk. Alleen mag alle advies dan wel gratis zijn, de woningen en appartementen zijn dat vanzelfsprekend niet. Wie zal dat betalen?

Hamvragen rond woonbonus en energie

Beursorganisator Artexis stelde vast dat heel wat bezoekers op zoek zijn naar een degelijk financieel advies. Ze willen van een specialist horen of ze hun gedroomde nieuwbouw kunnen realiseren zonder al te groot risico van er een blijvende k(r)ater aan over te houden.

Zwartkijkerij is van alle tijden en misschien geven deze tijden wel enig voedsel hieraan. Toch blijft eigenaar worden van een nieuw of bestaand huis desondanks een heel verstandige beslissing. Het woord historisch wordt al eens gratuit aangewend, maar op dit moment is het zondermeer de waarheid dat de rentevoeten op een historisch laag peil staan. Aan de andere kant is het verkrijgen van woonkredieten al een hele poos geen fluitje van een cent meer, in alle betekenissen. In dit perspectief is het toekomstig parcours van de woonbonus verre van onbelangrijk voor wie met grote (ver)bouwplannen rondloopt.

Een tweede cluster van vragen die steeds opnieuw oprijzen onder de mensen, heeft betrekking op energie. De wettelijke vereisten die gesteld worden aan isolatie en verwarming worden steeds stringenter, en dus ook duurder, in aankoop toch, niet op termijn. De verplichte EPC-cijfers zijn intussen langzaam ingeburgerd, maar velen vragen zich nog altijd af wat BEN (Bijna Energie Neutrale) gebouwen precies (moeten) inhouden, en wat dat allemaal voor concrete ingrepen met zich meebrengt.

Online afspraak maken

Dit specifiek aspect van de bouw zit de laatste jaren dan ook in een echte stroomversnelling. Eigenlijk volgen de innovaties in de bouwsector elkaar in heel snel tempo op. Alleen is die technologische revolutie niet meteen zo’n sexy materie, maar eerder een technisch soms behoorlijk complexe kwestie. Concreet hebben we hier immers over fenomenen zoals warmtekrachtkoppeling, hightech houtverduurzaming, luchtzuiverende en zelfreinigende materialen, blowerdoortests, thermografie en meer van die moeilijk klinkende termen.

Meeting place voor (professionele en wanneer nodig gevulgariseerde) tekst en uitleg over zo’n eigentijdse materialen en technieken is hal 2 van Flanders Expo tijdens de bis beurs. Iedereen kan vooraf online al een afspraak maken via www.bisbeurs.be.

Enkele voorbeelden? Steunpunt Duurzaam Bouwen en Wonen Oost- en West-Vlaanderen weet zowat alles over luchtdicht bouwen, het nut van gezonde materialen, BEN-woningen, spouwmuren en isolatie, welke bouwtypes het voordeligst zijn, enz.

De Orde van Architecten is aangewezen voor alles wat met dit beroep en met architectuur te maken heeft. Ook kwesties als het ereloon en mogelijke belangenconflicten worden geenszins uit de weg gegaan.

Duurzaam energiebeleid

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) geeft uitvoering aan een duurzaam energiebeleid. Daar kunt u terecht voor vragen als quid met premies voor dakisolatie en/of een BEN-woning, of voor het tegen elkaar afwegen van de voor- en nadelen van zonnepanelen en muurisolatie.

De Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën is er om onder meer alle nodige te vertellen over het kadastraal inkomen, de fiscale voordelen van een hypothecaire lening die nog dit jaar afgesloten wordt, de belastingvermindering bij het beveiligen van de woning tegen brand en inbraak, en de BTW-tarieven bij aankoop van een pand.

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu kan dan weer focussen op elementen als het hoe thuis het efficiëntst zijn energieverbruik verminderen, het EU Ecolabel en chemische producten die kunnen gevaarlijk zijn.

Bis 2014 steunt jonge ondernemers

De privé-sector komt op zijn beurt heel sterk uit de hoek, of wat dacht u? Een losse greep: Eurodal informeert u over de meerwaarde van een tuinarchitect, Legrand-Ticino over de nieuwe tendensen op het gebied van schakelaars en het nut van domotica, Vaillant over de meest energiezuinige manier om warm water te produceren, PV Vlaanderen over fotovoltaïsche zonnepanelen, Van Hoecke-Blum over de inrichting en kostprijs van keuken, badkamer of dressing, en ga zo maar door.

Enkele andere belangrijke ankerpunten in de bis beurs 2014 zijn hal 3, die volledig in het teken van sanitair staat, en hal 7, die een podium wil bieden aan ambitieuze jonge ondernemers. Bis 2014 heeft immers 7 jonge starters geselecteerd en aan elk van hen een zeecontainer ter beschikking gesteld op de stand JONG! Het is aan hen om overtuigend uit te pakken voor de massa geïnteresseerden die er zal passeren.

New-look villa’s en fermettes

Nog in hal 7 staan design en interieurarchitectuur volop ‘in the picture’ – in keukens, vloeren, veranda’s, verlichting, domotica, enz. – en is tevens de tentoonstelling opgesteld n.a.v. de jaarlijkse architectuurwedstrijd. Deze keer luidt het thema hiervan “Een nieuw leven voor villa’s en fermettes”. Het thema van 2014 houdt verband met de bouwwoede uit de jaren ’60 tot ’90 van vorige eeuw, waarbij het vrijstaande huis als een soort rolmodel gold voor de welstellende, maar ook hardwerkende middenklasse.

Een paar generaties later blijken deze woningen in de stedelijke rand aan vernieuwing toe te zijn. Dat heeft diverse oorzaken. Eén daarvan is dat heel wat van die woningen destijds in feite gebaseerd waren op standaardplannen van het sleutel op de deur genre. Een andere reden is dat oriëntatie en isolatie toen nog begrippen waren die nog lang niet ontwikkeld waren als nu het geval is. Uiteindelijk is ook de hele wooncontext grondig gewijzigd in al die tijd.

Op de uitdaging om dergelijke woontypes te actualiseren, werd een recordaantal van in totaal meer dan 50 verschillende projecten ingediend. Daarvan weerhield de deskundige jury er finaal vijf. Hun motivatie zou hier te zeer in het detail leiden, maar het staat als een paal boven water dat elk van die vijf architecten(bureaus) een originele eigen invulling gegeven geeft aan een bestaande villa of fermette. Zoals het reglement voorschrijft werd de renovatie telkens uitgevoerd tussen 2010 en 2014 in een in België gelegen vrijstaand pand dat aan bovenstaande omschrijving beantwoordt en exclusief gebruik wordt voor residentiële doeleinden.

Een tipje van de sluier? We verwijzen naar de websites van de laureaten: www.ectv.be (uit Gent), www.urarchitects.com (uit Antwerpen), www.dmva-architecten.be (uit Mechelen), www.ddmarchitectuur.be (uit Kortrijk) en www.oyo.is (uit Gent).

Dag van het vastgoed  

Dat de informatietaak van de vastgoedsector echt menens is, blijkt voorts ook uit de infosessies die gehouden worden in de rand van bis. Maandag 6 en vrijdag 10 oktober zijn allebei uitgeroepen tot Dag van het Vastgoed, met dit grote verschil dat het doelpubliek in deze twee gevallen anders is: maandag 6 oktober zijn dat vastgoedstudenten en het groot publiek, vrijdag 10 oktober richt zich meer intern naar de vastgoedprofessionals. De deelnemers verdiepen zich telkens over vier verschillende onderwerpen in workshops. Meer info hierover op de website van de bisbeurs.

Op zaterdag 11 oktober staat dan weer de Livios-infosessie “Betaalbaar (ver)bouwen, een utopie?” op het programma en dezelfde dag de uiteenzetting “Wegwijs in het doolhof van groene premies en fiscale voordelen”. Zie meer gegevens bij www.premiesessies.be.

Bis Beurs praktisch & gratis ingangskaartjes

– Wanneer?  Zaterdag 4 tot en met zondag 12 oktober 2014 13 uur van18u30 in de week en van 10 uur tot 18u30 in het weekend

– Waar? Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 St.-Denijs-Westrem

– Feestelijke Nacht ? Nacht van Bis op vrijdag 10 oktober tot 23 uur

– Toegangsprijzen: 10 euro voor volwassenen, maar met Logic-immo.be krijgt Utwee gratis ingangskaartjes.

  Kinderen tot 16 jaar, vergezeld van ouders, komen gratis binnen.

  Voor kinderen tussen 4 en 10 jaar is er op weekenddagen een gratis kinderopvang operationeel

                                (maximum 3 uur) tijdens bis

– Bereikbaarheid van Flanders Expo: en de shuttles die ingelegd worden van aan het spoorwegstation Gent-St.-Pieters, hetzij lijntram 1 verwijzen we graag naar www.bisbeurs.be

dezelfde site geeft verder aan dat niemand hoeft honger of dorst te lijden tijdens bis; daar staan de vernieuwde cateringpunten van Flanders Expo garant voor

-alle info op www.bisbeurs.be of via info@bisbeurs.be

-als sociaal medium is vooral www.facebook.com/bisdebouwbeurs in het oog te houden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u