Nieuwe en ongewone manieren om duurzaam te bouwen

Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

Kiezen voor duurzame bouwmaterialen

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaamheid bij het bouwen van hun woning. Sommigen installeren zonnepanelen en een waterzuiveringssysteem, terwijl anderen nog verder gaan: ze trekken hun huis volledig op uit duurzame bouwmaterialen. Hieronder kan je lezen welke nieuwe bouwmaterialen tegenwoordig gebruikt worden.

Maison miniature symbolisant une construction durable

SIP’s kunnen je energiefactuur met 50% terugdringen

SIP’s – structurele isolatiepanelen – worden nog zeer weinig gebruikt, ondanks hun grote besparingspotentieel. Veel architecten hebben nog weinig ervaring met SIP’s, wat vaak de reden is om er geen gebruik van te maken. Maar u heeft er dus wel baat bij om te kiezen voor structurele isolatiepanelen. SIP’s bestaan uit schuimisolatie tussen twee stukken triplex, geperst vezelhout of cementpanelen. Huizen met vuurbestendige SIP’s besparen tot 50% op hun energiefactuur tegenover huizen die werden opgetrokken uit conventionele materialen. Bovendien zijn structurele isolatiepanelen erg veelzijdig: ze kunnen gebruikt worden voor funderingen, vloeren, kelders en draagmuren. Bovendien kunnen ze afgewerkt worden met zo goed als alle afwerkingsmaterialen.

Vacuüm isolatiepanelen voor ultieme isolatie

Vacuüm isolatiepanelen bieden tot zeven keer de isolatiebescherming van traditionele panelen. Geen wonder dat ze worden beschouwd als de ‘ultieme isolatiepanelen’. Momenteel zijn VIP’s, helaas, enkel beschikbaar voor industriële koeling en gespecialiseerde containersystemen. Maar niet meer voor lang. Er wordt geijverd om dit isolerende paneel, van 2,54 centimeter dik, ook beschikbaar te maken voor huiselijk gebruik, zoals bijvoorbeeld zolderisolatie.

Plastic composiethout is steviger dan conventioneel hout

Plastic composiethout bestaat voor 50% uit houtvezels en 50% uit afvalkunststof. Composiethout is niet enkel duurzamer en minder toxisch dan conventioneel behandeld hout, het is bovendien steviger en resistenter tegen schimmels en rotten.

Dalende verwarmingskosten dankzij lage-emissieramen

Lage-emissieramen zijn behandeld met een metaaloxide, zowel zachte coatings tussen de glaslagen als harde coatings langs de buitenkant, waardoor het perfect de warmte binnenhoudt in de winter en buitenhoudt in de zomer. Lage-emissieramen kosten 10 tot 15% meer dan gewone glasramen, maar doordat ze het warmteverlies via de ramen met de helft verminderen, zal je verwarmingsfactuur met 10 tot 20% dalen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u