Nieuwe maatregel treft voor zonnepanelen !

Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Hommeles over netvergoeding zonnepanelen

In de sector van de zonnepanelen is er deining ontstaan over de netvergoeding voor particulieren die vanaf 1 januari 2013 ingaat. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche steunt de maatregel en is van mening dat wie het net gebruikt, daar ook voor moet betalen. De producenten van zonnepanelen laten een ander geluid horen en vinden de netvergoeding buiten proportie. 

Zonnepannelen

Zonnepanelen ook rendabel met netvergoeding? 

De netvergoeding voor zonnepanelen was meteen na de lancering het voorwerp van discussie. Volgens Van den Bossche is deze maatregel met name van toepassing op gebruikers van zonnepanelen omdat ze het net twee keer gebruiken: enerzijds om er stroom af te halen en anderzijds om er stroom naartoe te laten vloeien. Zij beweert ook dat zonnepanelen hoe dan ook rendabel blijven zonder subsidies en met de netvergoeding. Inmiddels heeft de CREG (federale energieregulator) het licht op groen gezet voor de invoering vanaf begin volgend jaar.

Sector zonnepanelen maakt misbaar

De sector van de zonnepanelen is niet opgezet met het nieuwe plan en spreekt zelfs van ‘discriminatie’. De vertegenwoordigers (PV Vlaanderen, Fedelec, Nelectra en LVMEB) stellen dat groene stroom meer belast wordt dan vervuilende technologieën. De producenten verdedigen hun belangen en maken gewag van een ‘correcte vergoeding gebaseerd op een correct verbruik’. PV Vlaanderen dreigt er zelfs mee om juridische stappen te ondernemen en het geschil voor de rechtbank te beslechten.

VEA-studie valt niet in goede aarde

Onlangs ontstond er ook al een hetze rond zonnepanelen. Een studie van het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft immers aangetoond dat zonnepanelen ook zonder overheidssubsidies rendabel zijn. Door het protest, valt nog af te wachten of de steun effectief verdwijnt. Vanuit het Vlaams ministerie van Energie is te horen dat het gaat om ‘feedback naar de verschillende stakeholders’.

Dit artikel delen

Suggesties voor u