Wie Ninove, een stad in het zuidoosten van Oost-Vlaanderen, binnenrijdt ziet het bord “oudste, stoutste en wijste der steden”. Dat is natuurlijk een heel intrigerende boodschap, want er is geen enkele andere stad in Vlaanderen die zich op die manier profileert of durft profileren.
De ligging in het hart van drie toeristische regio’s Scheldeland, Vlaamse Ardennen en Pajottenland is in ieder geval een aantrekkelijke troef. Want daardoor zijn rust en natuur vlakbij. Ook de winkelmogelijkheden en de rijke geschiedenis en de daaruit voortvloeiende kansen om vroegere industriële bestemmingen te gebruiken voor nieuwe woonprojecten spreken inwoners en kandidaat-inwoners aan.
Voetballiefhebbers denken bij het horen van de naam Ninove onvermijdelijk aan de vroegere topspits Wesley Sonck, die indertijd en ook nu als veel gevraagde analist geen gelegenheid laat voorbijgaan om zich als echte Ninovieter te profileren. Hij belichaamt ook wel een beetje het stoute en wijze profiel dat de stad zich aanmeet.
Al is dat niet uit de lucht gegrepen. Deze drie kenmerken van de stad zijn immers beschreven in Flandria Illustrata, een historiografisch en cartografisch werk uit 1641 van de Vlaamse kanunnik Antonius Sanderus. Het bevat voornamelijk beschrijvingen van de steden en dorpen van het voormalige graafschap Vlaanderen, naast een beschrijving van zijn graven en bisschoppen. Ninove wordt de stoutste stad genoemd omdat men de vijand durfde ontvangen met open poorten en de wijste omdat de verenigingen uit Ninove in tegenstelling tot die uit de andere steden geen nar hadden.
Sanderus noemt Ninove de oudste stad omdat de naam van Ninove gelijkt op Ninive, indertijd de hoofdstad van Assyrië. Hoe dan ook, archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er in de regio van Ninove al bewoning was vanaf het Neolithicum (circa 11.000 voor Christus). Ninove groeide in de twaalfde eeuw dan uit tot een belangrijke stad, onder andere omdat de Norbertijnen er met de Sint-Corneliusabdij één van de grootste abdijen van het land bouwden.
Vanaf het midden van de 19de eeuw ontpopte Ninove zich tot een belangrijke industriestad. Zo werd Ninove samen met Geraardsbergen onder meer een centrum van de lucifernijverheid. En in 1960 kreeg het als één van de eerste steden in Vlaanderen een industriecentrum, gelegen aan de Dender, de spoorweg en goede aansluitingswegen.
Ondertussen teert Ninove al lang niet meer op de industrie, hoewel diverse bedrijven er nog altijd belangrijke werkgevers zijn. Het stadje aan de Dender mikt immers ook op gezelligheid en zet zijn troeven als winkelstad graag in de kijker. Meer dan 700 winkels bieden immers voor elk wat wils en de lokale horeca biedt de kans om te proeven van enkele uitstekende streekproducten, zoals kerst- en paasbier en Witkap van brouwerij Slaghmuylder. Ook doet het stadsbestuur de nodige inspanningen om erop te wijzen dat Ninove een ideale uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers die in de groene deelgemeenten of in het Neigembos even op adem willen komen.
Voor potentiële nieuwe inwoners van Ninove wijzen we graag op een tweetal interessante nieuwbouwprojecten. In de nieuwe buurt aan de Denderhoutembaan, op een boogscheut van de winkels in het centrum en van het station ontwikkelt Matexi een project met 24 nieuwbouwwoningen in gesloten, halfopen en open bebouwing en daarnaast ook 5 appartementen, met een stevige focus op een kwaliteitsvolle afwerking. In het centrum van het stadje heeft Era Esperanza met Residentie Belleman eveneens een mooi project neergezet met ruime en comfortabele appartementen.