Nog plaats genoeg om te bouwen in Vlaanderen

Geschreven door Logic-Immo.be
17 maart 2021

Vlaanderen raakt stilaan helemaal volgebouwd. Dat is de teneur die dikwijls terugkomt wanneer woonruimte en bouwoppervlakte ter sprake komen. De realiteit ziet er helemaal anders uit. Bouwen in Vlaanderen kan perfect en dat blijft zo in de toekomst. Bovendien wonen we almaar compacter en spelen bouwbedrijven in op de veranderende woonsituatie. 

bouwen in Vlanderen

Minder woonruimte nodig dan in de vorige eeuw

Tot in de tweede helft van de vorige eeuw was er heel wat woonruimte nodig om de stijgende bevolkingsgroei op te vangen. Maar die behoefte is sinds de jaren 80 sterk gedaald. Vlaanderen heeft een plan uitgewerkt waarin de oppervlakte bestemd voor woningen duidelijk is bepaald. De 16,5 procent van de totale oppervlakte volstaat ruimschoots om de bevolkingsgroei tot 2050 op te vangen.

Vlamingen wonen almaar compacter

Hoe dan ook blijft de Vlaamse bevolking groeien en zijn oplossingen op maat aan de orde. Huizen worden kleiner en er worden meer appartementen gebouwd. Het gevolg? Vlamingen wonen compacter en er kunnen meer wooneenheden per vierkante meter oppervlakte worden voorzien. Zo is het aandeel van het aantal appartementen van 1996 tot 2013 gestegen van 35 tot 58 procent. Bovendien bestaan heel wat nieuwe verkavelingsprojecten uit (kleinere) rijwoningen. Uiteraard blijft er een markt voor alleenstaande woningen en luxueuze villa’s. Maar dat is geen probleem, zolang de hoeveelheid binnen de perken blijft.     

Bouwen in Vlaanderen? De voorziene bouwgrond volstaat

Ook al zijn heel wat mensen overtuigd van het tegendeel, toch is Vlaanderen nog niet volgebouwd. Er zullen in de toekomst nog heel wat verkavelingen bijkomen, zonder dat het bouwdecreet van de Vlaamse regering (met de 16,5 procent) in het gedrang komt. De reden? De bouwoppervlakte wordt veel doeltreffender benut dan voorheen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u