Notarisbarometer

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Woningprijzen stijgen niet langer

De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedroeg 258.936 euro in het eerste trimester van 2017, zo blijkt uit de Notarisbarometer. Dat is 2,6 procent goedkoper dan de woningprijzen van eind vorig jaar. In vergelijking met eind 2016 bleven de prijzen van bouwgronden en appartementen stabiel. Er is dus een eind gekomen aan de stijgende trend van de vastgoedprijzen in ons land. Wel bleef het aantal transacties pieken: in het eerste kwartaal van dit jaar werd er 4,5 procent meer vastgoed verkocht dan eind 2016.

Argent qui représente le précompte immobilier et sa réduction

Recente woningprijzen

De Notarisbarometer is gebaseerd op de voorlopige verkoopovereenkomsten die getekend worden bij notarissen. Dat betekent dat deze cijfers de meest recente zijn die er over de Belgische vastgoedmarkt te vinden zijn. De woningprijzen van de Notarisbarometer zijn dan ook altijd actueler dan de ook vaak geciteerde vastgoedprijzen van de Algemene Directie Statistiek van de Federale Overheidsdienst Economie.

Daling of stabilisering van de prijzen

De evolutie van de woningprijzen is opmerkelijk. De prijsdaling voor huizen doet zich namelijk voor in alle Vlaamse provincies, behalve in Limburg. In vergelijking met begin 2016 zijn de huizen wel nog altijd 1,97 procent duurder.

In Brussel vertonen de huizenprijzen al twee kwartalen op rij een daling. Voor een gewoon woonhuis, tel je er nu gemiddeld 415.715 euro neer, 6 procent minder dan begin 2016.

Voor alle andere categorieën – appartementen, bouwgronden, … – valt er de jongste maanden een stabilisatie op te tekenen.

Duurzame tendens?

De trendbreuk is volgens Bart Van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, de beroepsfederatie achter de Notarisbarometer, een “uniek gegeven”. Aan het Nieuwsblad verklaart hij:  “Voor het eerst is er voor alle categorieën niet langer sprake van een prijsstijging. Of dit een duurzame tendens wordt, valt af te wachten. Dat is nog niet zeker, daarvoor is het nog te vroeg.”

Nog volgens Van Opstal is het aanbod op de vastgoedmarkt momenteel erg groot. “Dat valt deels te verklaren door de vergrijzing. Heel wat ouderen verkopen tegenwoordig hun woning. Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat we uit een periode van prijsstijgingen komen.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u