Wie een huis, appartement of stuk bouwgrond koopt, moet niet alleen rekening houden met de aankoopprijs, maar ook met de notariskosten. Om een verkoop van vastgoed officieel vast te leggen heb je namelijk een authentieke akte nodig en daar kan enkel een notaris voor zorgen. Maar een notaris doet meer dan enkel deze akte opstellen. Een woordje uitleg.
Naast een compromis is een authentieke of notariële akte nodig om de verkoop van onroerende goederen definitief vast te leggen. De notaris moet deze akte aan diverse overheidsinstanties bezorgen, zodat onomstotelijk vaststaat wie de nieuwe eigenaar is. Het is daarnaast ook de taak van de notaris om voor het opstellen van de akte allerlei bronnen te raadplegen om na te gaan of er geen problemen kunnen opduiken bij de aankoop.
Een notaris raadplegen vóór het ondertekenen van de verkoopsovereenkomst kan gratis. Dit is aangewezen als je financiële en juridische risico’s wil vermijden.
De notariskosten die je betaalt bij het ondertekenen van de akte vallen uiteen in drie luiken:
De registratierechten, die het grootste deel van de kosten uitmaken, stort de notaris door aan de fiscus. Het notarieel ereloon verschilt volgens het soort akte, maar is wel vastgelegd door de overheid.
Op de site van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat kun je een simulatie maken van de notariskosten bij de aankoop van vastgoed.
Ook als je een hypothecaire lening aangaat om de aankoop van vastgoed te financieren, is een notariële akte noodzakelijk. Het goede nieuws is dat hier fiscale voordelen aan verbonden zijn.
Kredietakten zijn vaak erg ingewikkeld en er bestaan heel wat verschillenden kredietvormen. De notaris kan je hierbij adviseren en uitleg geven over je rechten en plichten.
Behalve voor het opstellen van een verkoopakte en een kredietakte kun je nog voor andere zaken bij een notaris aankloppen. Zo kan hij je ook helpen bij het aangaan van een huurovereenkomst. Ook met vragen over opstal, erfpacht of natrekking kun je bij een notaris terecht.