Onroerende en roerende goederen inventariseren

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Speel het spel eerlijk en maak een accurate inventaris

Een woning is uiteraard een onroerend goed, maar bij de aankoop of verkoop van een woning komen soms ook roerende goederen kijken. En omdat je alleen registratierechten moet betalen op onroerende goederen, worden de twee vaak opgesplitst bij de verkoop. Om betwistingen te vermijden, kun je de roerende goederen inventariseren. Wij leggen je uit hoe dat in zijn werk gaat.

Roerende

Situatieschets: registratierechten op onroerende goederen

Wie een woning in het Vlaamse Gewest verkoopt of schenkt, betaalt daarop een¬†registratiebelasting. De¬†registratierechten¬†zijn van toepassing op alle onroerende goederen. Dat betekent: huizen, appartementen en gronden. Ook beplanting, leidingen, deuren, wastafels en dergelijke meer worden als ‚Äėonroerend‚Äô beschouwd. Andere zaken die in principe verplaatsbaar zijn, noemt men¬†roerende goederen. En daar betaal je geen registratierechten op.

Roerende goederen

Niet zelden omvat de verkoop van een woning ook roerende goederen. Enkele voorbeelden van roerende goederen die samen met de woning verkocht worden:

  • los meubilair
  • gebruiksvoorwerpen
  • decoratie
  • verwarmingskachels
  • niet-ingebouwde keukens
  • ongebruikte bouwmaterialen

Inventariseren: zo hoort het

Om de roerende goederen aan de registratierechten te onttrekken, kunnen roerende en onroerende goederen gesplitst worden in de verkoopovereenkomst. Je denkt misschien dat het als verkoper voordelig is om zoveel mogelijk af te splitsen als roerende goederen, maar toch speel je het spel het beste zo eerlijk mogelijk. Zo is het cruciaal om een inventaris op te maken van alle roerende goederen die in de verkoop zijn inbegrepen. Met een duidelijke en gedetailleerde inventaris vermijd je eventuele betwistingen tussen de betrokken partijen.

Ook voor de ontvanger van de registratierechten is die inventaris onmisbaar. De ontvanger moet namelijk kunnen controleren of de afgesplitste waarde van de verkoop inderdaad overeenkomt met de geschatte waarde van de inboedel. Net daarom is het belangrijk dat zowel de inventaris als de geschatte waarde van de roerende goederen accuraat zijn. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u