Ontdek de nieuwe regeling voor een schenkbelasting !

Geschreven door Logic-Immo.be
15 maart 2021

Op 1 juli 2015 werd de nieuwe schenkbelasting in het leven geroepen. Die sloeg in als een bom en heeft in juli geleid tot bijna 15 procent meer transacties ten opzichte van juni. De vereenvoudigde en verlaagde tarieven zijn dan ook erg gunstig, zowel voor de schenker als de begiftigde. Daardoor zit de schenking van onroerend goed enorm in de lift. Iedereen vaart daar wel bij. Het wordt haalbaarder voor jongeren om onroerend goed te verwerven en voor de overheid brengt het geld in het laatje.

nouveaux règlements

Hoe zit het juist met de schenkbelasting?

De nieuwe schenkbelasting is een regeling die geldt in het Vlaams Gewest. Ze houdt in dat je onroerend goed kunt schenken aan familie van rechte lijn en partners, broers en zussen, ooms en tantes, en neven en nichten. Daarbij hoort telkens een vaste schenkbelasting, die heel wat lager ligt dan het gewone tarief tussen 30% en 80%. Voor familie van rechte lijn en partners betaal je tussen 3% en 30% (vanaf een schijf van 500.000 euro), voor broers en zussen tussen 20% en 65% (vanaf een schijf van 175.000 euro) en voor ooms en tantes/neven en nichten tussen 25% en 70% (vanaf een schijf van 175.000 euro).

Bijkomende korting

Het gunstige tarief is trouwens niet de enige stimulans. Begiftigden die binnen drie jaar een energiebesparende renovatie doen aan hun nieuwe woning, krijgen een bijkomende korting. Wat juist wordt verstaan onder ‘energiezuinige renovatie’ is niet meteen duidelijk, maar de details zullen ongetwijfeld snel worden ingevuld.

Meer schenkingen op komst?

De nieuwe schenkbelasting vindt gretig aftrek. En er is nog rek, verwachten notarissen. Zij schatten dat het aantal geschonken onroerende goeden alleen maar zal toenemen. Als je van plan bent om te schenken, houd dan in ieder geval rekening met de regeling van progressievoorbehoud. Die is bedoelt om schenkingen toch ergens te beperken en schrijft voor dat er minstens 3 jaar en 1 dag moet zitten tussen opeenvolgende schenkingen. Als je sneller opnieuw schenkt, doe je dat aan een hoger tarief.

Dit artikel delen

Suggesties voor u