Oostende blijft de koningin der badsteden

Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Oostende staat nog altijd bekend als de Koningin der Badsteden. Het mondaine karakter van zowat honderd jaar geleden hangt nog altijd een beetje in de stadslucht en daarnaast is de kustplaats ook heel modern geworden en valt er altijd wel wat te zien en te doen. Het is een stad met veel leven en sfeer. Voor toeristen is het dé badplaats waar heel veel te beleven is.  Maar het is ook de enige echte stad onder de kustplaatsen. Vandaar dat Oostende ook nog altijd een grote aantrekkingskracht blijft uitoefenen op mensen die er graag permanente willen wonen en dat vastgoed er nog altijd floreert.

Oostende

Temeer omdat vastgoed voor investeerders in tijden van de zeer lage rente nog altijd zowat het enige alternatief is. Sandra Muylle (Agence Eeckhout), Nicolas van Ravels (Acta Vastgoed), Adriaan Debeus (Immo De Beus) en David Degroote (Vastgoedgroep Degroote) lieten voor Logic Immo hun licht schijnen over wat er in Oostende in de vastgoedwereld reilt en zeilt.  

Een stukje historie

Oostende mag dan worden geleid door de raspoliticus die burgemeester Johan Vande Lanotte is en die ook wel eens de “Keizer” van Oostende wordt genoemd, de stad wordt toch nog altijd vaker geassocieerd met  de koninklijke familie dan met een keizer. Hoe komt de West-Vlaamse badplaats eigenlijk aan haar bijnaam van “koningin” der badsteden?  Omdat koning Leopold II daar ferm zijn best voor gedaan heeft. Waarom heeft Leopold II daar dan zo zijn best voor gedaan? Vooral omdat hij  een emotionele band had met Oostende.  Leopolds moeder, koningin Louise-Marie, is daar overleden, in het koninklijk paleis in de Langestraat.  Oostende had dus vroeger een koninklijk paleis.  

Leopold II gaf trouwens zijn moeder ook een kapel in  Sint-Petrus en Pauluskerk, en keek op geen inspanning om de stad te helpen uitbouwen tot een plek waar aanvankelijk de bourgeoisie zich thuis kon voelen. ,Het bracht uiteindelijk het toerisme naar Oostende, en daar zijn alle Oostendenaren beter van geworden. De moeder van Leopold II mag dan al lang vergeten zijn, de naam van koningin der badsteden is gebleven.  En die eretitel blijft de stad terecht met trots dragen. 

Een stad waar alles te vinden is

De brede stranden, de lange strandpromenade en de jachthaven zijn niet de enige zaken die kenmerkend zijn voor de stad”, zegt David Degroote van Vastgoedgroep Degroote . “De kustplaats heeft ook prachtig ontworpen parken,  er is een ruim retailaanbod en er zijn vele gezellige bars en restaurants. Iedereen vindt er zijn gading. Ook het cultuuraanbod is er bijzonder groot.” Naast de 12 lopende projecten in Oostende plant Vastgoedgroep Degroote trouwens een groot project op de site Hotelschool gelegen aan de jachthaven en station.

We plannen er een 470-tal appartementen, een exclusief hotel en een skyrestaurant.  “We zijn al twee jaar bezig met de uitwerking van de plannen in nauw overleg met de stad. Nu het ruimtelijk uitvoeringsplan Hazegras definitief goedgekeurd is, kan de bouwaanvraag ingediend worden. We voorzien de aanvraag nog dit jaar en de start van de verkoop tegen Q2 2017. Op vandaag krijgen we dagelijks aanvragen binnen voor deze uitzonderlijke locatie. Het project zal in een vijftal fasen gebouwd worden vanaf 2018We willen op deze toplocatie een mix aanbieden van betaalbaar tot exclusief wonen. Er komt ook 5.000 vierkante meter winkels en horeca. Van de 17.000 vierkante meter bouwgrond zal meer dan 10.000 vierkante meter een pleinfunctie hebben. In tegenstelling tot veel andere bouwprojecten willen we de openbare ruimte, die voor iedereen toegankelijk zal zijn, eerst aanleggen. In de hoogste toren zal ook een skyrestaurant komen waar iedereen welkom zal zijn om iets te eten. Zo zullen niet enkel de bewoners kunnen genieten van het spectaculair uitzicht“.  De werken zullen pas in 2018 starten en zouden tien jaar duren. “Momenteel wordt het gebouw gebruikt door de Avondschool en de Hotelschool. Zij zullen binnenkort verhuizen naar een nieuwe plaats in Oostende.

Hoogbouw neemt toe

Het project van Vastgoedgroep Degroote is niet het enige dat in de steigers staat of al aangevat is. Ook  het project Oosteroever van de groep Versluys is spraakmakend en grensverleggend, omdat het om het grootste ontwikkelingsproject in jaren gaat. En recent kwam Burco Coast in het nieuws omdat het een vergunning kreeg voor de realisatie van 55 appartementen op de Hendrik Baelskaai.  Burco Coast ontwikkelt de zone op de Baelskaai tussen de Fortstraat en Liefkemoresstraat, een publiek-private samenwerking met het autonoom gemeentebedrijf Haven. De man achter Burco, Jean De Cloedt, zoon van Jean-Jacques,  en sinds de verkoop van het bekende baggerbedrijf al jaren actief in de vastgoedsector, wilde met Burco een project realiseren in een streek waar de familie sterke banden heeft en op de plaats waar hij als kind nog speelde.

Inmiddels zijn 5 gebouwen vergund en leverde het schepencollege in juli  bouwvergunning af voor 55 appartementen op de hoek van de kaai en de Liefkemoresstraat. De firma werkt wat in de luwte maar realiseert aan de kust wel met stevige tred projecten in Zeebrugge en Knokke.  Dat grote bouwgroepen uitpakken met dergelijke grote projecten bevestigt in ieder geval dat er een grote nood is aan kustwoningen.  Vandaar allicht dat de appartementsprijzen er volgens cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch notariaat vorig jaar de algemene trend van vastgoed aan de kust gevolgd hebben en lichtjes gestegen zijn. “Ondanks het feit dat ook in Oostende veel vastgoed aan renovatie toe is,  blijft de vastgoedactiviteit aan de kust sterker dan in het binnenland, omdat wonen aan de kust op jong en oud een grote aantrekkingskracht blijft uitoefenen, omdat veel mensen er een tweede verblijf willen en omdat mensen met centen meer kunnen verdienen met een vastgoedinvestering aan de kust dan door hun geld op de bank te laten staan”, geeft Sandra Muylle aan.

Nicolas van Ravels sluit zich daar volmondig bij aan. “Het is natuurlijk al een tijdje zo dat de lage rente de ontleencapaciteit van gezinnen vergroot en het was ook bekend dat economisten verwachtten dat die rente ook de komende jaren laag zal blijven. Nu heeft de Europese centrale bank echter bij monde van voorzitter Mario Draghi ook “officieel” aangekondigd dat de rente nog vijf jaar laag zal blijven. Vandaar dat investeerders wellicht nog meer in de richting van vastgoed zullen kijken. Want dat houdt uiteindelijk toch heel wat minder risico’s in dan aandelen. Ik stel trouwens vast dat investeerders niet enkel naar appartementen kijken, maar steeds vaker ook naar eengezinswoningen, met name omdat dan een langere huurperiode van kracht is. ” 

Zeer vlotte verkoop en zeer groot aanbod

De successen die voetbalclub Oostende boekt sinds Marc Coucke er aangetreden is als voorzitter, geven voor een stuk ook een nieuw elan aan de stad. En ook het feit dat uitgeweken Oostendenaars als Arno en Kamarguka regelmatig de loftrompet bovenhalen over hun stad, die toch ook een beetje de stad is van de eigenzinnige artiesten en kunstenaars, zorgen voor extra reclame. In vergelijking met andere kustplaatsen biedt het echte stedelijke karakter in ieder geval een meerwaarde.  

Nog uit de cijfers van het Koninklijke Federatie van het Belgisch notariaat blijkt ook dat vastgoed beter presteert in de oostelijke kustgemeentes dan in de westelijke. “Er zijn niet alleen de grote projecten met hoogbouw, we zien ook een toenemende nood aan eengezinswoningen”, zegt Nicolas van Ravels nog. “De verkoop loopt dan ook erg goed. Maar er is ook heel wat aanbod. Een opvallende trend daarbij is zeker ook dat de discrepantie tussen de vraagprijzen en de prijzen die uiteindelijk betaald worden, aan het wegvallen is. Vastgoed in Oostende blijft behoorlijk betaalbaar. 

Comfort is belangrijker geworden dan locatie

Locatie, locatie, locatie was vroeger het heilige mantra. Eigenaars waren bereid heel veel te betalen voor een appartement op de zeedijk omdat ze dachten dat die locatie automatisch voor een groot waardebehoud zou zorgen. Maar dat blijkt niet langer het geval te zijn. Terwijl standaardappartementen een tiental jaar geleden vlot van de hand gingen voor 250.000 tot 270.000 euro, wordt er nu maar 220.000 tot 230.000 euro voor betaald. Comfort is een veel belangrijker criterium geworden dan de locatie. Zeker ook voor mensen die vastgoed aan de kust kopen om het te verhuren. Want ook huurders zijn op zoek naar dat comfort. 

En die vakantiehuurders nemen weer in aantal toe, want er blijken toch nogal wat mensen te zijn die als gevolg van de terreurdreiging liever hun vakantie aan de Belgische kust doorbrengen dan dat ze naar Egypte, Turkije of Tunesië vliegen. Die hang naar comfort vertaalt zich in een grotere belangstelling voor nieuwbouwappartementen. Specialisten verwachten dan ook dat de aantrekkingskracht van het bestaande vastgoed aan de kust wellicht wat zal teruglopen, mede omdat ze ook een energie-achterstand hebben en een architectuur die niet meer beantwoordt aan wat mensen vandaag willen. Renovaties en vernieuwbouw zullen er echter voor zorgen dat ook het verouderde vastgoed gegeerd zal blijven. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u