Oostende staat steeds duidelijker op de kaart

Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Authentiek karakter van de stad is grote troef

Oostende plukt stilaan de vruchten van de inspanningen die de jongste jaren zijn geleverd om de stadsinfrastructuur naar een hoger niveau te tillen en ook cultureel weer onder de aandacht te brengen. Het ietwat eigenzinnige en kunstzinnige karakter van de stad is bewaard gebleven, maar ook de andere troeven zijn meer op de voorgrond getreden. Het verklaart mee waarom de stad ook op vastgoedmarkt momentmeel heel hoge ogen gooit. Onze gesprekspartners Filip Dermul  (Agence Dermul), Jan Eeckhout (Agence Eeckhout) en Nicolas van Ravels (Acta Vastgoed), wijzen er alle drie op dat de zeer positieve trend die in 2016 de Oostendse vastgoedmarkt kenmerkte, zich blijft manifesteren. “Oostende heeft voor elk wat wils en combineert de troeven van een badplaats met die van een echte stad die bruist en leeft.” 

oostende

Oostende is “on fire”

Oostende is “on fire”. Hoewel de droom van Marc Coucke om op 18 maart met een zege in de beker van België voor het eerst een grote trofee in de prijzenkast van voetbalclub KV Oostende te zetten niet is uitgekomen, en de “koningin der badsteden” daardoor een nooit gezien feest misliep, is de stad op allerlei vlakken weer aan het floreren als nooit voorheen.  Het succes van de voetbalclub speelt daar misschien een stukje in mee, maar het is slechts één van de vele andere elementen die Oostende doen bruisen en die ervoor zorgen dat de belangstelling om hier te komen wonen of er te investeren enorm groot is. De troeven van Oostende worden de laatste tijd ook beter in de verf gezet. Tot die troeven behoren een rijk cultureel aanbod, dat onder meer door het ombouwen van de Grote Post tot cultureel centrum nog verruimd is, de traditionele aantrekkingspunten van de stad die als het ware herontdekt worden en verschillende initiatieven van jonge ondernemers die aantrekkelijke nieuwe belevingsplaatsen creëren.

De vissershaven die mijmerend kan bekeken worden vanop de terrasjes en vanuit de restaurantjes aan de Visserskaai, de mogelijkheid om verse vis te kopen in de Vistrap, het groen van het fantastische Leopoldpark, de Koninklijke Gaanderijen en de renbaan blijven  zoals vanouds attractiepunten in de stad, maar er is veel meer. Er zijn ook heel wat nieuwe winkeltjes, bars en restaurants die beslist de moeite lonen. De onafhankelijke “hot spot guide” New Places to be verwijst onder meer naar de charmante wijnbistro DiVino als een “verdoken zuiders pareltje aan de Vlaamse kust” en naar  de design- en lifestyleshop Jansseune Interieur,  waar designliefhebbers en geschenkenjagers hun hart kunnen verliezen aan een breed assortiment van decoratieproducten en trendsettend meubilair. Ook Galerie BeauSite is volgens deze gids een unieke plek in Oostende omdat mensen er “binnen kunnen stappen in een nostalgische wereld van kunst, design en vintage en ook een eenvoudige en lekkere maaltijd kunnen nuttigen.” Het zijn slechts enkele voorbeelden die duidelijk aangeven hoe hip Oostende dezer dagen geworden is.

Authenticiteit primeert

Het spreekt voor zich dat Filip Dermul, de zaakvoerder van Agence Dermul, dat op zijn website 19 redenen vermeldt die ervoor zorgen dat Oostende de beste plek is om te verblijven, zich daarover verheugt. “De laatste jaren”, zegt hij, “zijn in Oostende heel wat inspanningen geleverd, onder meer om de stad te verfraaien en om het cultureel aanbod te versterken. Het leek er lang op dat die inspanningen onder de radar bleven en dat mensen ze niet opmerkten. Maar sinds een tweetal jaar is dat duidelijk aan het veranderen en staat Oostende steeds meer op de kaart als superinteressante stad om er een tweede verblijf te hebben of er te komen wonen. Oostende heeft een eigen karakter en veel “couleur locale”  en dat dringt nu ook meer en meer door bij het grote publiek.” 

Dat ook bekende Vlamingen als Martin Heylen en Kamagurka geen gelegenheid laten voorbijgaan om het authentieke karakter van de stad te bezingen zal daar ook niet vreemd aan zijn. De koningin der badsteden is inderdaad een stad met een eigen levensverhaal, dat trouwens heel goed wordt verteld in Het Stadsmuseum, dat ook een blik werpt op de toekomst.  Heel wat objecten, affiches, documenten en multimediatoepassingen onthullen er de geheimen achter de stadsontwikkeling, het toerisme, de visserij, de haven en de scheepvaart. Ook daarin komt het authentieke karakter  van de stad nadrukkelijk naar voor. En dat speelt eigenlijk perfect in op het huidige momentum, omdat mensen het eigenlijk een beetje gehad hebben met alles wat niet echt is, of opgepompt en artificieel.

Ik heb sterk de indruk”, geeft Filip Dermul nog aan, “dat mensen af willen van alles wat “showing off” is. Ze willen zich niet meer blindstaren op verpakking, ze willen naar de kern van de zaak. Mensen willen niet meer dat hen als het ware opgedrongen wordt hoe ze zich moeten gedragen, en wat ze moeten gedaan of gezien hebben om “in” te zijn. Ze willen zelf beslissen hoe ze hun vrije tijd invullen. Dat heeft ook te maken met de algemene maatschappelijke trend dat we eigenlijk absoluut geen vrije tijd over hebben. We hollen van hot naar her en komen steeds meer tot het besef hoe belangrijk het is dat we ons in onze vrije tijd op ons gemak voelen. En op dat vlak biedt Oostende echt aan elk wat wils. Of het nu een optreden van K3 is in het Kursaal of een culturele happening in het kunstencentrum Vrijstaat O. Weg van het kunstmatige en oppervlakkige kan iedereen in Oostende echt zichzelf zijn. Dat besef is nu echt doorgedrongen. Er is een soort positieve spiraal aan het groeien rond Oostende en dat vertaalt zich in een grotere vraag naar vastgoed en van de weeromstuit ook in diverse nieuwbouwprojecten én in belangstelling om bestaand vastgoed aan te kopen en te renoveren.”   

Eénkamerappartementen steeds meer in trek

Ook Jan Eeckhout is blij met de toenemende belangstelling voor vastgoed in de kustplaats. “Mij vallen daarbij vooral twee trends op”, zegt hij. “In de eerste plaats stellen wij vast dat  nieuwbouwappartementen enorm vlot van de hand gaan, vooral bij de jongere kopers. Uiteraard zijn die gesteld op comfort, maar het is opvallend dat ze ook heel veel belang hechten aan energiezuinigheid en EPC-attesten. Ze beseffen heel goed dat de besparingen op de energiekosten die ze in een nieuwbouwappartement kunnen realiseren, wel degelijk de misschien wat hogere aankoopprijs kan compenseren. Oudere appartementen gaan ook nog wel relatief vlot van de hand, omdat de belangstelling om in Oostende te komen wonen, inderdaad toeneemt, maar dat duurt toch meestal iets langer.”

De tweede opvallende trend die Jan Eeckhout signaleert is de toenemende belangstelling voor éénslaapkamerappartementen. “Vroeger was dat een segment waar maar weinig belangstelling voor was, maar tegenwoordig gaan ze enorm vlot van de hand. Wellicht omdat er steeds meer singles zijn, al moet ik er meteen bijzeggen dat zij niet de enige kopers zijn van die flats met één slaapkamer. Ook investeerders gaan er nadrukkelijk naar op zoek.” Het is inderdaad niet omdat de rente stilaan weer wat aan het aantrekken is, dat vastgoedinvesteringen minder aantrekkelijk worden.

Stabiele verkoop

Dat bevestigt ook Nicolas van Ravels : “Voor vastgoed aan de kust in het algemeen en in Oostende in het bijzonder was 2016 een echt topjaar in zowel het aantal verkooptransacties als het verkoopvolume.  Tijdens het eerste kwartaal van 2017 heeft deze trend zich voortgezet  in de vorm van stabiele verkoop. Hoewel de rente op hypothecaire kredieten met mondjesmaat aan het stijgen is, en in weerwil van het feit dat die rentestijgingen zich wellicht zullen doorzetten, blijft de rente historisch laag, zodat het voor bewoners en investeerders nog altijd een uitgelezen moment is om in vastgoed te blijven investeren.” 

Kansen zijn er trouwens genoeg. Oosteroever loopt bijvoorbeeld in de kijker, maar er zijn ook tal van andere projecten. “Enige tijd geleden”, zegt Nicolas van Ravels, “ zijn wij in Oostende gestart met de verkoop van de tweede fase van Project Bootsman. De tweede fase omvat de bouw van 54 appartementen met garages in drie gebouwen gelegen in de stadwijk ‘Hazegras’ aan het Maria Hendrikapark. In de voorverkoopfase zijn al 14 stuks met garage verkocht. Het illustreert eveneens dat de markt floreert en dat er veel vertrouwen in is.” 

Dit artikel delen

Suggesties voor u