Op vakantie naar het zuiden via de ‘route de l’architecture’

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Laat je op weg naar het zuiden verrassen door enkele architecturale pareltjes

Ga je dit jaar op vakantie naar het zuiden en passeer je Duitsland en/of Zwitserland? Op de ‘route du architecture’ richting Zuid-Europa vind je enkele architecturale pareltjes die ongetwijfeld een tussenstop waard zijn!

vakantie huis

Architecturale verrassingen in Keulen

Op zo’n 4uur rijden van België ligt Keulen, een stad vol architecturale verrassingen. Bij het binnenrijden van Keulen, valt je oog bijvoorbeeld niet op de bekende Dom, maar op de Kraanhuizen aan de oevers van de Rheinauhafen. Deze Kraanhuizen zijn geïnspireerd op de utopische wolkenkrabbers van El Lissitzky en vertegenwoordigen een nieuwe hoogbouwtypologie.

Vanaf de Dom wandel je in vijf minuten naar de Kolumbastrasse, waar Peter Zumthore het Museum Kolumba ontwierp. Dit gebouw is volledig opgetrokken uit hoogwaardige materialen. Alle ruimtes worden bovendien met aardwarmte. In het gebouw wordt de kunstcollectie van het aartsbisschopdom Keulen tentoongesteld en wordt de ruïne van een enorme gotische kerk uit de Middeleeuwen geherbergd.

Unieke automusea in Stuttgard

In Stuttgard vind je het Mercedes-Benz Museum, het ultieme ‘brand building’. Dit futuristisch ogende gebouw groeide in geen tijd uit tot dé trekpleister van Stuttgard. Het gebouw bestaat uit negen verdiepingen die via een soort spiraalvormige, vloeiende looproute met elkaar verbonden zijn. Een capsulelift brengt je naar de negende verdieping. Een tweede spiraal verbindt de verdiepingen via trappen met elkaar. De ene route brengt je naar zeven zogenoemde Mythos-ruimten, die de historie van de auto uitbeelden. De andere route leidt je langs vijf thematische Collection-galerieën met Mercedessen die aan dat thema invulling geven.

Iets buiten Stuttgard kan je het Porsche Museum van Zuffenhausen bezoeken. Het museum bevindt zich in een dynamisch, zwevend en onregelmatig gevormd gebouw. Een ode aan de snelheid, zo bestempelt Delugan Meissl Architects dit Porsche Museum.

Vitra campus in Weil am Rhein

Vlak voor de grens met Zwitserland kan je even halt houden in Weil am Rhein. Daar bevindt zich de Vitra Campus, een imposante verzameling architectonische avant-gard. De losstaande gebouwen zijn stuk voor stuk ontworpen door wereldbekend architecten zoals Frank Gehry, Alvaro Siza, Nicholas Grimshaw, Tadao Ando en Zaha Hadid. De aanwezigheid van al deze iconen op één locatie, maakt de campus een Mekka voor architectuurliefhebbers. 

Basel: thuisbasis van Herzog & De Meuron

Basel is de thuisbasis van Herzog & De Meuron, architecten die meewerkten aan de Tate Modern in Londen, de Prada Store in Tokio, het Vogelnest stadion in Peking en de Allianz Arena in München. In Basel bevinden zich enkele minder bekende pareltjes van dit architecten duo.

Aan de rand van het centrum vind je bijvoorbeeld de Messeplatz, waar de tramhaltes zijn ondergebracht onder een Pantheon-achtig dak. Het resultaat is een intiem plein dat het oude centrum verbindt met de nieuwe, uitgebreide Messe. Daarnaast is het Seinhuis, een betonnen constructie ontwikkeld met koperen strips, zeker de moeite waard. Door de koperen buitenkant kan je zien wat er zich in het gebouw bevindt: elektronische regelapparatuur. Het koper werkt bovendien als bliksemafleider. Tenslotte kan je het Museum der Kulturen even bezoeken. Dit museum voor volkenkunde is gesitueerd in het historisch hart van Basel en werd in 2011 volledig gerenoveerd. Het dak heeft veel weg van een kroont en schittert boven het gebouw uit dankzij de zwartgroene keramische tegels. Een blingbling effect is er echter niet: het dak past volledig bij het omringende Middeleeuwse daklandschap.

Rolex Learning Center in Lausanne

De ‘route du architecture’ eindigt in het Rolex Learning Center in Lausanne. Deze ontmoetingsruimte, studieruimte en multimediabibliotheek van de Technische Universiteit van Lausanne is georganiseerd als een doorlopende ruimte, zonder fysieke grenzen tussen de verschillende onderdelen. Het gebouw is in feite rechthoekig, maar de golvende delen en de in omvang verschillende gaten van de ‘patio’s’ in die rechthoek geven het een organisch karakter. De binnenkant is dankzij de hellingen en bijna onzichtbare kolommen een vloeiend geheel. Leuk om te weten: het beton moest in één weekend worden gegoten om zeker te zijn van de gedroomde gladde afwerking.

Dit artikel delen

Suggesties voor u