Opmerkelijk: huis in ‘dreef’ duurder dan in ‘straat’!

Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Identiek huis is 6,2 procent duurder

Vastgoedmakelaars weten het maar al te goed: niets is zo belangrijk bij de prijsbepaling als de locatie. Een huis in een groene omgeving is al snel veel meer waard dan een huis langs een drukke baan. Nu blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven dat zelfs de straatnaam een impact heeft op de verkoopsprijs. Opvallend: ‘dreven’ doen het beduidend beter dan ‘straten’ en ‘steenwegen’.

Dreef duurder dan straat

Factoren die de verkoopsprijs beïnvloeden

Roel Helgers is een doctoraatsstudent aan de faculteit economie van de KU Leuven. Hij specialiseert zich in woningprijzen. Op basis van een uitgebreide database over vastgoedtransacties onderzoekt Helgers welke factoren er een invloed uitoefenen op de verkoopsprijs van vastgoed.

Straten, lanen, pleinen en dreven

Zelfs wanneer je een bepaalde straat niet kent – en dat is vaak het geval wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een koopwoning of -appartement – kun je het een en ander over de buurt afleiden uit de straatnaam. Een laan is bijvoorbeeld een straat die geflankeerd wordt door bomen. Ook van een dreef verwachten we dat er bomen aan weerszijden staan en dat het plaatje er landelijk en groen uitziet.

Volgens Roel Helgers vertaalt dat zich dan ook in hogere vastgoedprijzen. Als basis nam Helgers het neutrale ‘straat’. Een identieke woning in een ‘laan’ kost gemiddeld 2,6 procent meer dan een in een ‘straat’. Op een ‘plein’ zien we een prijsstijging van 4 procent. Een ‘dreef’ blijkt het meest gegeerd, want daar zien we dat de prijs gemiddeld 6,2 procent duurder is. We wonen blijkbaar het minst graag langs een ‘steenweg’: een huis langs een van de vele Gentse- en Brusselse Steenwegen in Vlaanderen, kost makkelijk 2 procent minder dan een huis in een ‘straat’.

Geen verrassing

De onderzoeker benadrukt dat deze vaststellingen geen verrassing zijn. Dat de Vlamingen in de zoektocht naar hun droomwoning op zoek gaan naar een groene, rustige omgeving, is geen geheim. Het onderzoek van Helgers is wel de eerste keer dat het effect van straatnamen, maar ook van geluidsoverlast en de vorm van percelen bijvoorbeeld, becijferd kon worden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u