Overschakelen naar aardgas

Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Hoe kan je een aardgas aansluiting aanvragen?

Aardgas gebruiken heeft heel wat voordelen. Dankzij de nieuwste aardgasketels kan je tot 40% energie besparen en heb je ook nog eens milieuvriendelijke en veilige energie. Maar hoe kan je overschakelen naar aardgas en welke stappen dien je te ondernemen om een aardgas aansluiting aan te vragen?

aardgas

Kan je van aardgas gebruik maken?

De eerste stap die je dient te ondernemen als je wil overschakelen naar aardgas, is de netwerkbeheerder contacteren om na te gaan of het stadsgas wel op je woning kan worden aangesloten. De netwerkbeheerder zal eveneens de aansluiting en de plaatsing van de teller op zich nemen. Hoeveel de aansluiting kost, is afhankelijk van de aardgas leverancier. Is een aansluiting op het stadsgas niet mogelijk, dan kan je gebruik maken van een propaantank.

Hoe gaat de aansluiting van aardgas in z’n werk?

Om aardgas aan te sluiten worden er eerst de nodige binnenleidingen geplaatst. Daarna worden de binnenleidingen zonder spanning verbonden aan de uitgang van de gasmeter die vervolgens verzegeld wordt. De distributienetbeheerder zal de meter nadien komen openen en ontzegelen.

De distributiebeheerder zorgt zelf voor de aftakking van de distributieleiding tot aan de teller. Het graafwerk tot aan de rooilijn kan je zelf uitvoeren: voorzie een sleuf van minimum 60cm diep die loodrecht op de straat gegraven wordt. Buiten aan de gevel, net voor de invoeropening in de muur, is een put nodig van 1m diep, 1m lang en 1m breed om de aansluiting mogelijk te maken

De aardgasketel

Wie met aardgas werkt, kiest meestal voor een condensatieketel. Een condensatieketel heeft immers een hoog rendement en is dus een uitstekende investering. Hou er wel rekening mee dat een aardgasketel gekeurd dient te worden door een erkende technicus vooraleer je er gebruik van mag maken. Na de installatie, ben je wettelijk verplicht om de aardgasinstallatie om de twee jaar te laten onderhouden door een erkende technicus (in Wallonië en Brussel is dat om de drie jaar). Dit onderhoud is noodzakelijk omdat je met een goed onderhouden ketel minder verbruikt, veiliger is en een langere levensduur heeft.

Welke leverancier kiezen?

De aankoop van aardgas gebeurt via een leverancier. Deze leverancier kan je sinds de vrijmaking van de energiemarkt zelf kiezen. Op het internet vind je verschillende simulators die je de mogelijkheid bieden om de prijzen van de verschillende leveranciers te vergelijken volgens je verbruik en de gemeente waar je woont. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u