Permanent wonen op een camping

Geschreven door Logic-Immo.be
1 februari 2021

Goedkoop wonen

Voor sommigen staat de camping synoniem met vakantie, voor anderen is het echter een manier van leven! In Vlaanderen wonen ongeveer 10.000 mensen op een camping of residentiële weekendverblijven, vaak in armoede. Dit was oorspronkelijk een marginaal verschijnsel, maar door de groeiende wooncrisis vestigen steeds meer mensen hun hoofdverblijfplaats op een camping.

camping

Wonen op een camping, keuze voor het leven ?

Terwijl sommige mensen er bewust voor kiezen om op een camping te wonen, hebben anderen geen andere keuze. Ze vinden geen degelijke woning tegen een correcte huurprijs en vaak zijn deze mensen dus uit armoede genoodzaakt om hun verblijf op de camping te verlengen. Veel campinggasten kunnen ook geen woning huren omdat ze geen loonbriefje kunnen voorleggen aan de verhuurder.

Armoede, werkloosheid of familiale problemen, er zijn heel wat oorzaken voor deze problematiek. Op een camping of in residentiële weekendverblijven vinden we vaak werklozen, oudere mensen met een laag pensioen, arbeiders, maar ook jongeren met een contract van bepaalde duur, een stage- of interimcontract. Ook mensen die een scheiding of weduwnaars hebben soms geen andere keuze.

Wonen op een camping is dubbel

Permanent op een camping wonen is soms heel dubbel. Terwijl veel mensen hier uit armoede gaan wonen, voelen velen zich er uiteindelijk beter en vrijer dan voorheen. Tijdens de zomer krijgen veel mensen hier zelfs een vakantiegevoel. Tijdens de winter is dit natuurlijk helemaal anders!

Steun van Vlaanderen

Om gelijke kansen te stimuleren en iedereen recht te geven op een degelijke woning, doet de Vlaamse regering haar best om een degelijke huisvesting te vinden voor mensen die permanent op een camping wonen.

Bovendien biedt Wonen Vlaanderen een tegemoetkoming in de huurprijs voor gezinnen die in een caravan of chalet wonen op een camping of in een residentieel weekendverblijf.

Dit artikel delen

Suggesties voor u