Renovatie van lege kantoorruimten

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 februari 2021

Van kantoorgebouw naar wooncomplex

Het is een trend die in Nederland in volle opgang is: lege kantoorruimten in het centrum van grote steden die worden omgevormd tot appartementen of wooncomplexen. Door de economische crisis en de opkomst van het flexwerken, komen bij onze Noorderburen namelijk steeds meer kantoorgebouwen leeg te staan. Vooral jonge mensen laten in hun zoektocht naar betaalbare panden hun oog vallen op deze ruimtes. Een mooie win-win situatie die wonen in de stad een stuk aantrekkelijker maakt.

in de stad wonen

Brussel: nood aan extra woonruimte

Het probleem van lege kantoorruimten beperkt zich overigens niet tot boven de Moerdijk. Ook in BelgiĂ« staan heel veel kantoorgebouwen leeg. In Brussel alleen zou het om liefst twee miljoen vierkante meter gaan. En dat voor een stad waar veel mensen smachten naar betaalbare woningen…

Er liggen dus grote kansen voor de vastgoedmarkt om hier op in te spelen. Door gebouwen op te kopen en te renoveren, kan men veel extra woonruimte creĂ«ren. Met positieve effecten op de woonprijzen, aangezien vraag en aanbod veel beter op elkaar worden afgestemd.

De Vlaamse overheid is alleszins al in actie geschoten. Wie een kantoorgebouw wil omvormen tot een of meerdere woongelegenheden, komt sinds 2014 namelijk in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie.

De rol van flexwerken op wonen in de stad

Het flexwerken zal deze evolutie trouwens versnellen. Omdat in de nabije toekomst meer mensen thuis zullen werken, neemt de nood aan kantoorruimte verder af. Tegelijk groeit de vraag naar praktische en goedkope woonruimten of appartementen in het stadscentrum. Er liggen momenteel dus voldoende troeven op tafel om wonen in de stad opnieuw aantrekkelijk te maken voor jonge mensen en gezinnen. Afwachten of ze ook benut worden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u