Rookmelders bij (huur)woningen : De wetgeving

Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

Verplichte rookmelder bij renovatie

Een rookmelder is nog steeds niet in elke (huur)woning verplicht. Dat heeft zo zijn gevolgen: in 2014 stierven 69 mensen in een woningbrand. Een rookmelder installeren is altijd een goed idee, maar is dat ook verplicht? En hoe installeer je je rookmelder het best? De regels rond de rookmelder zijn afhankelijk van het gewest. In de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen is een rookmelder trouwens nooit verplicht.

Rookmelders installatie

Rookmelder in Vlaanderen enkel verplicht bij renovatie

In Vlaanderen is een rookmelder verplicht bij nieuwbouwwoningen en bij alle woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Ook in huurwoningen is een rookmelder verplicht bij het afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst. Sinds 31 december 2012 moet huurcontracten bewijzen dat de rookmelder correct geplaatst is. Voor huurovereenkomsten die voor die datum gesloten zijn, gaat de verplichting in vanaf 1 januari 2016 (als het gebouw voor 1945 gebouwd is) of vanaf 1 januari 2019 (als het gebouw na 1945 gebouwd is). De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop- en installatiekosten van de rookmelder, de huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud.

Rookmelder verplicht in huurwoningen in Brussel

In het Brusselse gewest zijn de regels rond de rookmelder voor huurwoningen iets strenger: daar moeten sinds 1 juli 2005 alle huurwoningen optische rookmelders hebben langs de evacuatieweg. Die evacuatieweg behelst elk vertrek dat de bewoner moet afleggen van de slaapkamer naar de uitgang.

Wallonië is het strengst

Wallonië heeft de strengste regels over de rookmelder: daar moeten sinds 1 juli 2006 alle woningen beschikken over één optische rookmelder per bouwlaag. Indien de bouwoppervlakte van één bouwlaag groter is dan 80m², moeten er zelfs twee rookmelders voorzien worden.

Waar moet de rookmelder in huurwoningen geplaatst worden?

Op wonenvlaanderen.be vind je duidelijke richtlijnen over de plaatsing van een rookmelder in huurwoningen. Net als in Wallonië moet elke huurwoning voorzien zijn van ten minste één rookmelder per bouwlaag. In kamerwoningen moet ook elke kamer voorzien zijn van een rookmelder. Belangrijk is ook dat de rookmelder het CE-label draagt, voldoet aan de norm NBN EN 14604, niet van het ionische type is, en met een scherp geluidssignaal reageert op rookontwikkeling bij brand. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u