Samenwonen met onbekenden?

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Dit moet je op voorhand weten!

Er zijn tal van redenen waarom je zou samenwonen met onbekenden. Allereerst is het natuurlijk een stuk goedkoper dan helemaal alleen in een huis of een appartement gaan wonen. Maar er zijn nog andere goede redenen te bedenken. Zo vinden sommigen het gewoon ook erg gezellig. En bovendien krijg je behoorlijk veel vierkante meters voor je geld. Toch zijn er uiteraard een aantal bedenkingen die je het best maakt alvorens je je intrek neemt bij een groep mensen die je niet (goed) kent. Lees snel verder.

jonge mensen spelen

Goedkoper, ja …

Als je wat krap bij kas zit, kan het een (tijdelijke) oplossing zijn om te gaan samenwonen met vrienden of, als die dat niet zien zitten, met onbekenden. Voor veel jongeren is het een geknipte tussenstap: ze zijn het kotleven gewoon en hebben geen zin om na hun studies terug te keren naar Hotel Mama.  Anderzijds is een eigen huurwoning of een fatsoenlijk appartement voor hen budgettair vaak nog niet haalbaar.

Maar ook wie niet meer zo piep is, kan besluiten om te gaan samenwonen met onbekenden. Na een relatiebreuk kan het een oplossing zijn voor een acuut huisvestingsprobleem, ouderen zien het vaak als een manier om gezelschap hebben. En voor sommige anderen is samenwonen met vreemden gewoon ‘a way of life’ …

… maar er zijn ook nadelen

Natuurlijk is het prijskaartje niet het enige waar je naar kijkt. Als je gaat samenwonen moet het ook ‘klikken’ met je huisgenoten … en je moet op voorhand goede afspraken maken. Wie betaalt bijvoorbeeld de huurwaarborg? En wat gebeurt er als iemand uit de woning wil voordat het huurcontract afgelopen is?

Ook voor de dagelijkse inkopen is het geen overbodige luxe om een regeling op papier te zetten. Een gemeenschappelijke rekening is handig, maar kan ook tot discussies leiden.

Samenwonen met onbekenden: de mogelijkheden

Er bestaan diverse vormen van samenwonen. Ze verschillen in de mate van gemeenschappelijkheid: bij sommige woonvormen deel je bijna alles en heb je enkel een privéslaapkamer, bij andere beschik je over een volledige privéwoning binnen een gemeenschappelijk woonproject.

  • Het gemeenschapshuis: dit is woningdelen of huisdelen op zijn puurst (en goedkoopst). De bewoners hebben een eigen slaapkamer en delen verder alle andere ruimtes van het huis. Een gemeenschapshuis heeft meestal een tijdelijk karakter.
  • Een woongroep: lijkt sterk op een gemeenschapshuis, maar de bewoners engageren zich voor langere tijd en hebben vaak ook meerdere privé-ruimtes tot hun beschikking.
  • Co-wonen: deze term wordt gebruikt voor samenwoongemeenschappen, waarbij iedereen een eigen unit heeft met een eigen slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke faciliteiten zoals een ontspanningsruimte, een tuin, een atelier, …
  • Cohousing: is vergelijkbaar met co-wonen, maar er is ook een gemeenschappelijke keuken en eetzaal voorzien waar bewoners, als ze dat willen, samen kunnen eten.
  • Leefgemeenschappen of communes: bieden behalve gemeenschappelijke ruimtes ook gemeenschappelijke activiteiten aan. Mensen die voor deze woonvorm kiezen, voelen zich meestal onderling sterk verbonden door hun levensvisie of religie.

Samenlevingscontract nodig?

Ook als je samenwoont met onbekenden of iemand waarmee je geen hechte band hebt, kun je dat officieel laten registreren in een samenlevingscontract. Op die manier kunnen jullie bepaalde afspraken duidelijk op papier vastleggen en zijn jullie juridisch beter beschermd.

Ook belangrijk: als je niet wettelijk samenwoont, maar wel met meerdere personen op hetzelfde adres bent gedomicilieerd, dan vormen jullie volgens de wet een feitelijk gezin. Dat brengt diverse gevolgen met zich mee, zowel op juridisch als op fiscaal gebied.

Dit artikel delen

Suggesties voor u