Samenwoonformules voor senioren : een wapen tegen duur vastgoed en tegen de deenzaamheid

Geschreven door Logic-Immo.be
4 november 2021

We mogen de Denen dankbaar zijn dat het ze concept ‘co-housing’ hebben uitgevonden, want het verspreidt zich ondertussen overal in Europa. Ook in België zijn steeds meer mensen voor de formule gewonnen omdat ze, door het inzetten op  een aantal collectieve voorzieningen terwijl iedereen toch zijn onafhankelijkheid kan behouden, vastgoed goedkoper maakt. Met name voor oudere mensen past het concept als gegoten.  

Senioren die een nieuw hoofdstuk in hun leven willen aansnijden in een stimulerende omgeving, kunnen dat niet enkel in een serviceflat of in een klein appartementje in de stad.  Ook  co-housing die specifiek gericht is op senioren – er bestaan ook projecten voor jongeren alleen en projecten waarin jongeren en ouderen samenwonen – en meer specifiek jonge gepensioneerden – is immers aan een opmars bezig. In dergelijke projecten hebben alle senioren hun eigen ruimte maar delen ze bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin en salon, en soms zelfs een ontvangstruimte of een culturele ruimte die ze samen beheren.

Ook de zogenaamde kangoeroewoningen vallen eigenlijk onder dit concept aangezien het om een co-houding binnen de familie gaat. Met aparte ruimtes voor ouder, kinderen en eventueel grootouders, maar ook met gemeenschappelijke gedeeltes.   

Ondertussen zijn al verschillende voorbeelden te vinden van dergelijke projecten. Onder meer in Molenbeek en Sint-Amandsberg. Samenwonen in een dergelijk project betekent ook dat senioren onder meer gemeenschappelijke maaltijden of spelletjesavonden organiseren en dat soms beslissingen samen moeten worden genomen. Uiteraard is deze woonvorm voor senioren bijzonder interessant om de eenzaamheid waarmee ze na het pensioen soms te kampen krijgen, tegen te gaan. Ook het delen van de kosten, de middelen en de vaardigheden zijn uiteraard pluspunten.

Een soort afgeslankte vorm van co-housing voor senioren wordt aangeboden door het Oost-Vlaamse bedrijf Think 50 biedt via het project Homemates. Het is een soort Tinder om op zoek te gaan naar ideale huisgenoten voor 50-plussers: mensen bij wie ze hun intrek kunnen nemen zonder er een relatie mee te hebben.

Geert Degrande

Dit artikel delen

Suggesties voor u