Scandinavisch wonen : Iets voor jou ?

Geschreven door Logic-Immo.be
18 januari 2021

Nee, fjorden hebben we hier niet en ook de dichte bossen en gekleurde houten huizen die zo typisch zijn voor Scandinavië moeten we missen in België. Toch sijpelt er bij velen van ons een stukje Scandinavië door in onze interieurs. Ikea kennen we allemaal, maar Scandinavisch wonen is zoveel meer dan dat. Ontdek deze sfeervolle stijl met zijn minimalistisch design, lichte kleuren en houten accenten.

Scandinavisch wonen

Typisch Scandinavisch

Wie denkt aan een Scandinavisch interieur, denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan de combinatie van witte muren, licht hout en enkele gekleurde accenten in de meubels en de accessoires. Door deze stijl consequent door te trekken, creëer je een gezellige sfeer, maar behoud je toch voldoende rust in je interieur.  

Belangrijk is dat je kiest voor meubels in de juiste houtsoorten. Eiken- of notenhout, dat bij ons erg in trek is, vind je niet zo snel in Scandinavië. Berken, sparren en dennen des te meer. Deze houtsoorten hebben een warme uitstraling en doen een kamer groter lijken. Scandinavische meubels bestaan vaak uit dunne houten panelen en zien er erg licht uit, waardoor ze bijna lijken te zweven.

Alternatieven voor wit

Vind je wit te kil, dan kun je in de plaats daarvan opteren voor zachte pasteltinten zoals lichtroze of muntgroen. Ook lichtgrijs is een kleur die perfect past in een Scandinavisch interieur. Schilder bijvoorbeeld je plinten of lambriseringen in deze kleur of kies voor een lichtgrijze fauteuil als blikvanger in je kamer. Ook een tapijt mag niet ontbreken. Kies voor een model met een eenvoudige print of ga voor een vloerkleed in gekleurde wol of vals bont.

Less is more

Omdat een Scandinavisch interieur per definitie rust moet uitstralen, mag je het zeker niet volproppen. Een kamer vol meubels, decoratie en accessoires komt al snel erg rommelig over en daar houden ze niet van in Finland, Noorwegen, Denemarken en Zweden. Beperk je daarom tot de hoogstnoodzakelijke meubels – een zetel, een tafel en stoelen, enkele kasten, … Vul je interieur wel aan met enkele welgekozen eyecatchers. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gestileerd rendier tegen de muur? Typisch Scandinavisch, inderdaad.

Scandinavisch wonen: ga voor tijdloos

Behalve sereen is een Scandinavisch interieur ook tijdloos. Investeer daarom in meubelstukken die de tand des tijds moeiteloos zullen doorstaan en die niet gebonden zijn aan een vluchtige trend. Wil je toch per se inspelen op een trend? Doe dat dan met details in je decoratie en met accessoires, niet met grote meubelstukken. Dat maakt het makkelijker om je interieur regelmatig een frisse look te geven zonder alles te moeten vervangen.

Duur? Niet per se

Scandinavische meubels hebben de naam vrij duur te zijn. Voor de echte designstukken klopt dat inderdaad – sla er de prijzen maar eens op na en probeer niet te hard te schrikken – maar dat betekent niet dat je je enkel met een goedgevulde portemonnee aan een Scandinavisch interieur kunt wagen. Natuurlijk is er Ikea, maar wie het graag een tikje minder mainstream wil, kan ook uitkijken naar betaalbare replica’s van bekende designstukken. Als je een beetje oplet, kunt je zo niet alleen zetels, tafels en stoelen vinden, maar bijvoorbeeld ook verlichting en zelfs tapijten.

Dit artikel delen

Suggesties voor u