Second Home International Antwerpen

Geschreven door Logic-Immo.be
1 maart 2021

Een tweede verblijf blijft bijzonder populair

Belgen blijven zich massaal voor  een tweede verblijf richten naar  het buitenland. En dat het niet alleen bij dromen blijft, blijkt  uit het aantal geregistreerde aankopen. De Belgen hebben zich het afgelopen jaar binnen de top drie genesteld van buitenlanders die zich een gelukkige eigenaar mogen noemen van vastgoed aan één van de Spaanse Costa’s. Spanje is met Frankrijk het meest geliefde land, gevolgd door Oostenrijk, Italië en Portugal.

second home international

Vanwege de grote belangstelling voor aankoop van vastgoed in het buitenland, opent Second Home International voor het eerst haar deuren in  Antwerpen. Van 5 tot en met 7 juni is er een nieuwe editie in Antwerp Expo als aanvulling op succesvolle voorjaarsedities in Gent en de najaar edities in Brussel. Voor de nieuwe beurs in Antwerpen hebben zich al ruim 70 exposanten aangemeld met vastgoed uit 18 landen . Spanje, Frankijk, Oostenrijk, Italië, België, Turkije, Zuid-Afrika, Bonaire, Verenigde Staten, Kaapverdische Eilanden, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Nederland, Portugal, Zwitserland, Thailand en Tsjechië laten zich door diverse exposanten vertegenwoordigen. Naast immobiliënmakelaars, bemiddelaars en projectontwikkelaars kunnen bezoekers op de beurs ook contacten leggen met experten zoals advocaten, fiscalisten, hypotheekadviseurs, belastingadviseurs, verzekeraars en uitgevers om zich vrijblijvend te informeren over de belangrijke alle aspecten bij aankoop en bezit van een (tweede) verblijf in het buitenland. 

Verjonging doelgroep

Opvallend is dat de doelgroep met interesse voor een tweede woning  in het buitenland aan het verjongen is. Dat heeft alles te maken met het consumentenvertrouwen en de koopkracht die verder toeneemt. Veruit de meeste transacties komen tot stand door mensen variërend in leeftijd van 45 tot 55 jaar. Maar in tegenstelling tot enkele jaren terug wordt vastgesteld dat de groep van 35 tot 45 jaar reeds de groep van 55 tot 65 jaar evenaart als het gaat om koopinteresse. De jongere doelgroep beschouwt vastgoed steeds meer als een aantrekkelijke belegging. Door het tweede verblijf te verhuren in de periode dat men er zelf geen gebruik van kan maken, zijn aantrekkelijke verhuurrendementen mogelijk in populaire toeristische bestemmingen met een goede bereikbaarheid. Het belangrijkste motief voor aanschaf, blijft nog wel onveranderd: het tweede (t)huis wordt in de eerste plaats gekocht om er vooral zelf van te genieten. 

Seminarprogramma

Tijdens de beursdagen worden doorlopend lezingen en presentaties verzorgd door deskundigen en experten. Deze seminars zijn zeer praktisch opgevat en geven de bezoekers vooral waardevolle en bijzonder nuttige informatie per land. Weet dat : ieder land zijn eigen wet- en regelgeving heeft; deze kan zelfs per regio verschillen. Daarenboven is de rol en functie van de notaris in het buitenland  fundamenteel verschillend in vergelijking met zijn rol in België. Denk ook aan de fiscale en juridische aspecten die van belang zijn bij aankoop en het bezit van vastgoed in het buitenland. Vragen als: ”Is het verstandig om als particulier vastgoed aan te kopen of zijn er gunstigere alternatieven?” Thema’s als ‘ vastgoed en uw pensioen’ of ‘nalatenschap aan uw kinderen of partner’ en ‘ hoe realiseer ik het beste verhuur rendement’ worden tot in detail behandeld. Het aankoopproces voor landen als Turkije, Oostenrijk, Spanje, Griekenland, Frankrijk en Portugal wordt eveneens terdege belicht. Na elke uiteenzetting is er gelegenheid tot het stellen van vragen.Het totale programma vindt u op de website van de beurs terug. 

Financiering van een tweede verblijf

Financiert u, als gelukkige nieuwe eigenaar van een tweede verblijf, de woning zelf of is het nu extra interessant, vanwege de historisch lage rente, om de woning gedeeltelijk te financieren? Geld lenen zonder eigen vermogen is natuurlijk uit den boze, maar met 40 procent eigen kapitaal zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Laat u  goed informeren en houd rekening met extra kosten bovenop de aanschafprijs van de woning zoals notaris, taxatie, financiering, juridische en fiscale begeleiding enz… 

Kosteloos Spaanse woning schenken

Belgen met een tweede verblijf in Spanje hoeven voortaan, in een aantal deelstaten, geen Spaanse schenkings- of successierechten meer te betalen op dat tweede verblijf. Het is mogelijk om een appartement in Mallorca of Madrid te schenken aan uw kinderen zonder dat Spaanse schenkingsrechten moeten worden betaald. De nieuwe wet biedt ook mogelijkheden voor wie in het verleden al Spaanse schenkings- en successierechten betaalde en niet kon genieten van de gunstige regeling van de deelstaat. Wie in de afgelopen vier jaar te veel rechten betaalde, kan een teruggave vorderen. Of uw tweede verblijf van een vrijstelling kan genieten, hangt af van de ligging. De zeventien deelstaten in Spanje hebben de vrijheid om eigen fiscale regels in te voeren anders ingevuld. Een aantal deelstaten, zoals Valencia, Madrid en de Balearen (onder meer de eilanden Ibiza en Mallorca), hebben zowel voor schenkings- als voor successierechten zeer ruime vrijstellingen ingevoerd. Bepaalde deelstaten, zoals Catalonië, hebben zich beperkt tot een hoge vrijstelling in de successierechten. Andere deelstaten, zoals Andalusië, passen dan weer de nationale regeling toe. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor een schenking bij aankoop of bezit van vastgoed in andere landen? Dan zijn diverse deskundigen op dit vlak aanwezig op de Second Home International die u vrijblijvend van advies kunnen voorzien. Uiteraard geldt dit voor alle vragen die direct of indirect met de aanschaf of bezit van vastgoed te maken hebben. 

Tweede woning als beleggingsobject

Een tweede woning kan ook een prima vastgoedbelegging zijn als het doel is om deze woning te verhuren. Belangrijk om te weten is dat de verhuurbaarheid in grote mate afhankelijk is van de locatie, de bereikbaarheid en de voorzieningen in de (directe) omgeving. Rendementen tussen vijf en zeven procent op jaarbasis zijn realistisch, maar daarbij hoort een uitgekiend verhuurplan. Info hierover: Second Home International.  

Belastingvrij pensioen ontvangen

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom mensen willen emigreren. Ongeveer een half miljoen Belgen leeft al in het buitenland. Het overgrote deel van deze Belgische expats woont en werkt in onze buurlanden of in andere Europese landen. Belgen kunnen ook  van hun pensioen genieten in het buitenland. Exacte cijfers zijn er helaas niet, omdat niet iedereen, die het grootste deel van het jaar in het buitenland verblijft, zich laat uitschrijven in het bevolkingsregister van de gemeente. Belgen genieten nu reeds van het gunstige pensionado-regime in Portugal. Het is belangrijk dat mensen, die willen gaan emigreren, zich goed voor laten lichten over alle praktische, fiscale en  financiële gevolgen. Ook voor vragen met betrekking tot uw persoonlijke situatie kunt u terecht op de Second Home International.  Kortom, Second Home International heeft u meer dan voldoende mogelijkheden om inspiratie op te doen en informatie in te winnen.  

Praktische informatie

Locatie Second Home International:

Antwerp Expo, Jan van Rijswijcklaan 191, Antwerpen / Hal 4 

Openingstijden:

  • Vrijdag 5 juni van 11:00 tot 18:00
  • Zaterdag 6 juni van 11:00 tot 18:00 
  • Zondag 7 juni van 11:00 tot 18:00 

Toegang tot de beurs:

De toegangsprijs per persoon is 15 euro, toegang voor kinderen onder de 12 jaar is gratis. Bij voorregistratie via www.secondhome-expo.be ontvangt u 5 euro korting en betaalt u 10 euro per persoon (maximaal 2 personen per kaart). 

Meer informatie:

Kijk op www.secondhome-expo.be

Dit artikel delen

Suggesties voor u