Shigeru Ban wint Pritzker Prize 2014

Geschreven door Logic-Immo.be
1 maart 2014

Nobelprijs voor architectuur gaat naar Japanse architect

De belangrijkste architectuurprijs, de wereldbekende Pritzker Price, gaat dit jaar naar de Japanse architect Shigeru Ban uit Tokio. Het is het tweede jaar op rij dat een Japanner met deze ‘Nobelprijs voor de architectuur’ naar huis gaat. Hij mag zijn prijs op 13 juni in ontvangst nemen in het Amsterdamse Rijksmuseum. 

prijs

Pritzker Prize

De Pritzker Prize geldt als de ‘Nobelprijs voor architectuur’. De prijs wordt al sinds 1979 jaarlijks uitgereikt door de Hyatt Foundation en werd in het leven geroepen door Jay A. Pritzker. Vorige jaar mocht Toyo Ito, eveneens een Japanner, de bekende prijs in ontvangst nemen. De winnaar van de Prizker Price mag 100.000 dollar mee naar huis nemen.

Winst voor Shigeru Ban

Shigeru Ban is dit jaar de grote winnaar van de Pritzker Price. De architect gebruikt vaak papier, karton of gerecycleerde materialen in zijn werk. In 1995 ontwierp hij naar aanleiding van de aardbeving in Kobe in Japan, tijdelijke woningen en scholen met behulp van dit materiaal. Deze woningen en scholen bewezen trouwens ook hun nut in Haïti, India en de Filipijnen.

Volgens de jury is deze humanitaire inzet een voorbeeld voor iedereen. “Innovatie wordt niet beperkt door het type gebouw en medelijden niet enkel door budget. Shigeru heeft van onze wereld een betere plek gemaakt”.

Wie is Shigeru Ban?

Shigeru Ban werd in 1957 geboren in Tokio en studeerde af aan de universiteit in 1984. Op de universiteit leerde hij veel van Hejduk en geraakte hij geïnteresseerd in ontwerpen met fundamentele geometrische elementen en 3-dimensionale dichtkunst. Daardoor begon Shigeru Ban te experimenteren met combinaties van de traditionele Japanse architectuur en het westerse modernisme. Door te werken met simpele bouwmaterialen, kwam hij vaak tot unieke structuuroplossingen.

Enkele bekende werken van de architect zijn de kartonnen kathedraal in Christchurch in Nieuw-Zeeland, het Japanse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Hannover in 2000 en het Centre Pompidou in Metz, zijn bekendste bouwwerk in Europa.

Shigeru Ban vindt het een grote eer om de prijs te ontvangen en ziet de prijs als een aanmoediging om te blijven doen wat hij doet.

Dit artikel delen

Suggesties voor u