Slim afval recycleren: een huis bouwen met plastic flessen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

Jonge architecten ontwerpen huis met pallet plastic flessen

De orkaan die door de Filipijnen raasde kostte heel wat mensen het leven. De tegenspoed die de orkaan veroorzaakte, zette echter ook heel wat creatieve breinen aan het werk. Zo kwamen er nieuwe ideeĂ«n om stormbestendige huizen te bouwen en staken de studenten van The New York Institute of Technology’s School of Architecture de koppen bij elkaar om hulp te bieden aan de slachtoffers. Hun plan? Hulp bieden via SodaBIB, oftewel het recycleren van palletten petflessen om er een huis mee te bouwen. 

plastic flessen

Afval als onderdak

De studenten van de architectuurschool in New York wisten dat er dagelijks grote palletten voedsel en water naar de Filipijnen verscheept worden om de slachtoffers van eten en drinken te voorzien. Maar wat als het afval van dit eten en drinken gebruikt kon worden om de bewoners onderdak te bieden? Ze bedachten een ontwerp voor een huis dat met gerecycleerde petflessen en de structuur van een pallet gebouwd kon worden.

Een huis van een pallet petflessen

Het dak van het huis dat de studenten ontwierpen, bestaat uit lege petflessen die elkaar per laag overlappen, volgens het voorbeeld van Spaanse terracottategels. De flessen worden aan het dak vastgemaakt via de structuur van de pallet waarmee de petflessen verscheept werden. Deze pallet kan immers uitgebouwd worden tot een reeks balken waarop de petflessen bevestigd kunnen worden. Op die manier kan er met afval een stevig en waterbestendig huis gebouwd worden.

Aandacht voor recycleren

Met dit project worden niet alleen de slachtoffers van de Filipijnen geholpen, maar wordt tevens de nadruk gelegd op het belang van recycleren. Lege flessen en verpakkingen hoeven niet per se afval te worden, je kan er ook iets nuttig mee doen, zeker in rampgebieden.

De studenten zijn nu bezig met de inzameling van geld om zo aan het publiek te kunnen demonstreren hoe het project in elkaar zit. Hoe meer mensen de voordelen van het project kunnen zien, hoe hoger de kans dat pallet fabrikanten of anderen geĂŻnteresseerden zullen investeren en meewerken aan het project. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u