Smartphone opladers veroorzaken zo’n 50% van brandincidenten in woningen. Hoe kunnen de risico’s worden beperkt?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 oktober 2021

Wie heeft zijn telefoon nog nooit de hele nacht laten opladen of zijn gsm op zijn matras gelegd terwijl hij aan het opladen was? Velen van ons zijn hier schuldig aan en autoriteiten en verzekeraars waarschuwen voor dit soort nalatigheid, die de oorzaak is van één op de twee brandincidenten.

een huis kopen op sms

Het aantal brandincidenten in woningen is de laatste jaren gestaag toegenomen. Volgens de FOD Binnenlandse Zaken is het aantal brandincidenten in België gestegen van 8.550 in 2012 tot 11.452 in 2019. Een van de voornaamste oorzaken is het opladen van almaar meer elektrische toestellen inhuis.

50% van brandincidenten veroorzaakt door smartphone opladers

Volgens een onderzoek uit 2017 van het Verbond van Verzekeraars (VVV) waren smartphone opladers de oorzaak van meer dan 50% van de brandincidenten. In meeste gevallen raakt het toestel oververhit en slaat een brand over op het matras en vervolgens de gordijnen, waarna het vuur zich doorheen de hele kamer verspreidt en het hele huis in rook kan doen opgaan. In België is er nog geen soortgelijke studie gepubliceerd, maar we kunnen hieruit afleiden dat de situatie vergelijkbaar is met die van onze noorderburen. 

Bovendien verhoogt de toename van niet-conforme opladers die op online verkoopplatforms worden aangeboden, het risico op brand. Goedkope opladers vertonen veel gebreken: slecht bevestigde laagspanningskabels, onvoldoende isolatiespanning, gebrek aan interne beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting, enz. Volgens een onderzoek van Test Aankoop in 2018 had de helft van de goedkope opladers een hoog risico op brand of elektrocutie. Om er zeker van te zijn dat u een betrouwbare vervangende oplader koopt, moet u zich richten op het merk van uw smartphone of tablet.

Dekt de verzekering nalatigheid?

Als u de pech hebt dat er brand ontstaat door een oplader op een matras, krijgt u dan een passende schadevergoeding? Ja, ook al was het uw nalatigheid, de brandverzekering zal altijd de schade vergoeden, ongeacht de oorzaak, tenzij er wordt bewezen dat de schade opzettelijk is aangericht. Als de verzekeringsmaatschappij kan aantonen dat de oplader een fabricagefout vertoonde, heeft ze verhaalsrecht op de fabrikant. Als het wint, krijgt het een deel van zijn geld terug. Maar hoe dan ook, de schade aan uw huis zal worden vergoed.

Seraphin’s 4 tips om risico’s te verminderen

Omwille van de toename in het aantal brandincidenten waarschuwen verzekeraars voor de gevaren van opladers voor mobiele telefoontoestellen.  Als verzekeringsmakelaar geeft Seraphin u advies over hoe u de gevaren van het opladen van uw mobiele telefoon kunt vermijden:

  1. Trek de stekker van de lader uit het stopcontact als u hem niet gebruikt.
  2. Plaats een toestel die aan het laden is niet op een matras of stoel die gemaakt is van licht ontvlambare materialen.
  3. Laad uw smartphone nooit ‘s nachts op, want als de smartphone eenmaal volledig is opgeladen, kan het toestel oververhit raken als u hem in het stopcontact laat zitten.
  4. Koop bij voorkeur laders van hetzelfde merk als uw smartphone, ook al betekent dit dat u iets meer moet betalen.

– Seraphin

Dit artikel delen

Suggesties voor u