Snelle inflatie in de eurozone

Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Waar komt deze stijging vandaan?

De inflatie in de eurozone is in december 2016 bijna verdubbeld ten opzichte van de voorgaande maand. Bij inflatie vindt er een stijging van het prijspeil plaats waardoor je voor hetzelfde geld minder kunt kopen. Waar komt deze stijging vandaan en wat is het gevolg voor de vastgoedmarkt? 

20 euro biljet

Inflatie in de eurozone loopt op tot 1,1 procent

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in december 2016 op jaarbasis flink gestegen. Het prijspeil in de eurolanden steeg gemiddeld met 1,1 procent, na een inflatie van 0,6 procent in november. Dat blijkt uit een eerste raming van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

De toename van het consumentenprijspeil onder de loep

De inflatie werd vooral opgekrikt door de hogere prijzen voor brandstof voor de transportsector en duurdere groenten. Gas, telecommunicatie en persoonlijke verzorgingsproducten zijn iets goedkoper geworden. De zogeheten kerninflatie, zonder de beweeglijke prijzen van energie en vers voedsel, kwam in december uit op 0,9 procent. Daarmee was die een fractie hoger dan in november.

Wat betekent dit voor de vastgoedmarkt?

Ondanks de verwachte toename van de inflatie houdt de Europese Centrale Bank waarschijnlijk vast aan zijn lage rentetarieven. Dat is uiteraard een goed teken voor mensen die willen investeren in vastgoed. Zelfs als er op termijn een lichte rentestijging plaatsvindt, blijft onroerend goed een waardevolle belegging die op termijn meer zal opbrengen dan de rente op het spaarboekje.

Dit artikel delen

Suggesties voor u