Soorten koelkasten: kies het model dat bij jou past

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Een koelkast op maat van jouw behoeften

Geen huis zonder keuken en geen keuken zonder koelkast. Maar de ene koelkast is uiteraard de andere niet. Afhankelijk van jouw behoeften moet je op zoek naar het meest geschikte model. Ontdek hier uit welke soorten koelkasten je kunt kiezen.

Koelkast = warmtepomp

Een koelkast werkt in de regel via het principe van een warmtepomp, maar de uitvoering kan sterk verschillen.

1. Tafelmodelkoelkasten

In Europa is het meest voorkomende type koelkast nog altijd het tafelmodel: een staande ‘kast’ die je, als ze niet te groot is, eventueel onder je aanrecht kunt schuiven. De deur draait meestal naar rechts open, maar bij sommige modellen kun je de draairichting aanpassen.

2. Inbouwkoelkasten

In heel wat eigentijdse keukens vind je een inbouwkoelkast. Die zit netjes in het keukenmeubilair verwerkt, zodat enkel de deur zichtbaar is. Inbouwkoelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende standaard nishoogtes. Voor de deur heb je de keuze tussen verschillende soorten scharnieren, afhankelijk of de meubeldeur rechtstreeks op de koelkast wordt gemonteerd of niet.

3. Koel-vriescombinaties

Dit type koelkast, dat ook wel een combi-koelkast wordt genoemd, heeft twee deuren: een voor het vriesvak en een voor de koelruimte.

4. Amerikaanse koelkasten

Een Amerikaanse koelkast of side-by-side-koelkast is veel groter dan een gewone koelkast en heeft vaak handige extra’s zoals een waterdispenser en een ijsblokjesmaker. Let wel: een Amerikaanse koelkast verbruikt veel meer dan een regulier model.

5. Designkoelkasten

Vind je de look van je koelkast cruciaal? Kies dan een designkoelkast. Een bekend merk in deze categorie is het Italiaanse Smeg. Ook bestaan er bijvoorbeeld koelkasten in de vorm van een Marshall-gitaarversterker.

6. Wijnkoelkasten

Wijn in optimale omstandigheden bewaren doe je met behulp van een wijnkoelkast. Wijnkoelkasten (ook wijnklimaatkasten of wijnkasten genoemd) hebben een speciale temperatuurregeling.

Dit artikel delen

Suggesties voor u